eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az orosz légierő tovább folytatta a légicsapásokat Szíriában

Az orosz légierő az elmúlt 24 óra leforgása alatt tizennyolc bevetést hajtott végre Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) tizenkét létesítménye ellen, a harci repülőgépek egyebek mellett a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Rakkában és Homsz tartományban található állásokat támadtak - közölte pénteken a moszkvai védelmi minisztérium.

Igor Konasenkov, a védelmi tárca szóvivője pénteken arról számolt be, hogy megsemmisítették az Iszlám Állam parancsnoki pontját és híradóközpontját az Aleppó tartománybeli Dar-Taazza környékén. Idlíb tartományban Szu-25-ös csatarepülőgépek támadást intéztek az IÁ tábora ellen Maarrat-en-Numán közelében. Teljesen lerombolták az iszlamisták bunkereit, fegyver- és üzemanyagraktárait - mondta a szóvivő. Szu-34-es nehéz vadászbombázók csapásokat mértek a radikálisok kiképzőtáborára Maadan-Dzsedid közelében, illetve álcázott parancsnoki pontja ellen Kaszrat-Faradzs környékén, Rakka városától, az iszlamisták fellegvárától délnyugatra. A parancsnoki pont használhatatlanná vált, a kiképzőtábor pedig megsemmisült.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet azt közölte, hogy az orosz gépek csapásokat mértek a kulcsfontosságú, Homsz tartománybeli el-Karjateinre is, továbbá tudatta, hogy a rakkai légitámadásokban legalább tucatnyi dzsihadista életét vesztette. Az OSDH pénteki jelentése szerint az előző napon Szíria északkeleti részén, Idlíb tartományban végrehajtott orosz légicsapásokban legalább hét civil, köztük két gyermek vesztette életét.

A szíriai állami tévé arról számolt be, hogy az orosz gépek Idlíb, Hama és Aleppó tartományban tizennyolc csapást mértek az IÁ állásaira péntekre virradóra.

Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség szerint a hivatalos szíriai szervek által ismertetett újabb célpontok legalábbis részben olyan területeken helyezkednek el, ahol az oroszok már korábban is bombáztak, s amelyek nem az Iszlám Állam, hanem a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló más felkelőcsoportok ellenőrzése alatt állnak. Idlíb és Hama tartományban nincsenek komoly erői a szélsőségesek milíciának, Aleppóban pedig számos más csoport is harcol, mind az IÁ, mind Aszad erői ellen.

Az IÁ elleni, Washington vezette koalícióban részt vevő országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország - pénteken közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt. "Nagyon aggaszt bennünket az orosz haderő szíriai felvonultatása, különösen pedig azok a támadások, amelyeket az orosz légierő hajtott végre tegnap óta Hama, Homsz és Idlíb tartományokban, mert ezek civil áldozatokat szedtek, és nem az IÁ ellen irányultak." Oroszország akciói "tovább súlyosbítják" a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma - írták.

Ugyancsak pénteken Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy a légicsapások Szíriában három-négy hónapig fognak tartani és erősödni fognak. "Megvan annak a kockázata, hogy elhúzódik, de Moszkva három-négy hónapos hadműveletről beszél" - fogalmazott a képviselő. Arra kérdésre, hogy fokozódni fognak-e a légicsapások, azt válaszolta: "Teljes mértékben". Puskov szerint az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásai nem voltak elég hatékonyak, ezért új szakaszba kellett lépni az Iszlám Állam elleni harcban. "Úgy gondolom, hogy az intenzitás nagyon fontos. Az amerikai koalíció látszólag bombázta az Iszlám Államot egy éven át, de nem volt eredménye. Ha hatékonyabban csináljuk, úgy érzem, hogy az eredmények meg fognak mutatkozni" - hangsúlyozta. "A (nemzetközi koalíció) hadműveletei alig húsz százalékának volt eredménye. Nyolcvan százalékban még csak nem is bombáztak" - tette hozzá.

A szíriai külügyminiszter arról beszélt pénteken az ENSZ-közgyűlés általános vitájában tett felszólalásában, hogy hiábavalók a Szíriában beavatkozó külföldi erők légicsapásai, amennyiben azokat nem a szíriai hadsereggel egyeztetve hajtják végre. A terrorizmus ellen nem lehet kizárólag a levegőből felvenni a küzdelmet, minden korábbi hasonló kísérlet csak a terrorizmus terjedését idézte elő - jelentette ki Valíd Moallem, aki hatékonynak nevezte Oroszország szerdán megkezdett szíriai légi hadjáratát, az ugyanis szerinte a hadsereg terrorellenes erőfeszítéseit támogatja. A tárcavezető kitért a Szíriában több mint négy éve tomboló polgárháború politikai rendezésének kérdésére is. "Senki ne higgye azt, hogy amit nem sikerült elérni a harctéren, azt majd meg tudják oldani a tárgyalóasztalnál" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány képviselői részt fognak venni a felkelőkkel folytatott genfi béketárgyalások harmadik fordulóján.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×