Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabadon engedik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy valószínűséggel óvadék ellenében szabadon engedik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, akit Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós botrányában - nem jogerősen - 9 év börtönre ítélte a megyei bíróság - tájékoztatott a horvát sajtó csütörtökön.

Arról, hogy a legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen az elsőfokú eljárást Fimi Media ügyben és újratárgyalást rendelt el, a horvát RTL televízió értesülései alapján tájékoztattak a lapok.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven elhíresült korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Amennyiben a legfelsőbb bíróság megerősíti, hogy ebben ez utóbbi ügyben is megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és újra tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader automatikusan szabadlábra kerül.