eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Reuters: homszi lakosok eddig nem látott pusztításról számoltak be az első orosz légicsapások után

A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói eddig nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei - Damaszkusz kérésére - végrehajtották első bevetéseiket a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

"Az utóbbi öt évben már sokféle fegyver támadásának voltunk kitéve, de ami ma (szerdán) történt, az egyértelműen a legerőszakosabb, legpusztítóbb és legátfogóbb támadás volt Homsz környékén" - fogalmazott egy orvos, aki az egyik célba vett térségből, Rasztán településről nyilatkozott telefonon a Reuters brit hírügynökségnek. Mint mondta, az orosz harci gépek magasabban repülnek, mint a szíriai légierő gépei, és emiatt nem hallani őket a távolból, így az emberek nem tudnak elmenekülni a támadások elől.

A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább 33 civil, köztük gyermekek vesztették életüket.

A névtelenül nyilatkozó orvos szerint a tartományi székhelytől, Homsztól mintegy 20 kilométerre található Rasztánban 11 ember, köztük három gyermek és az apjuk halt meg, miután légicsapás érte házukat, amely a földdel vált egyenlővé.

Az orosz felsőház szerdán adott felhatalmazást Vlagyimir Putyin elnöknek a légierő szíriai bevetésére, és néhány órával később meg is indultak a támadások Homsz és Hama tartományokban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Szíriában pontosan célzott csapásokat hajtanak végre, amelyek csak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen irányulnak.

Helyiek azonban a Reutersnek azt mondták, hogy a térségben nincs jelen dzsihadista csoport, ellenben egy sor olyan szervezet működik, amely a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) védnöksége alatt tevékenykedik. Az egyik ilyen felkelőcsoport, a Homszi Felszabadítási Mozgalom azt közölte, hogy meghalt egy parancsnokuk az orosz légicsapásokban.

Az SZSZH-t nyugati hírforrások mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként tartják számon.

Az előző nap az amerikai védelmi miniszter és a francia külügyminiszter is kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az oroszok által támadott területek az IÁ ellenőrzése alatt állnának. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor kétségbe vonta, hogy egyáltalán létezne még az SZSZH.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint húsz felszállást hajtottak végre szerdán, "nyolc, az Iszlám Államhoz tartozó célpontra" mérve csapást, köztük a terrorszervezet egy hegyvidéki parancsnoki posztja ellen, amelyet teljesen leromboltak. A polgári létesítményeket és környéküket nem érte támadás - derült ki a szaktárca tájékoztatásából.

A homszi régiónak kiemelt stratégiai jelentősége van Bassár el-Aszad elnök nyugat-szíriai uralma szempontjából, a térség ugyanis a fővárost, Damaszkuszt köti össze a földközi-tengeri partvidékkel, ahol többek között Latakia és Tartúsz is található. Utóbbi településen orosz haditengerészeti támaszpont működik.

Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak, s a felek közti frontvonalak folyamatosan változnak.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×