Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkva elismerte, hogy a légicsapások nemcsak az Iszlám Állam ellen irányulnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Moszkva elismerte csütörtökön, hogy Oroszország nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen hajt végre légicsapásokat Szíriában, hanem más, "ismert" terrorista és szélsőséges csoportok ellen is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e Moszkvának listája a szóban forgó terrorszervezetekről.

"Természetesen van. Ezek tulajdonképpen ismert szervezetek. Természetesen a célpontokat a szíriai hadsereggel egyeztetve határozzuk meg" - mondta Peszkov.

Az elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz légi hadjárat időtartama a szíriai fegyveres erők támadó hadműveletének idejére korlátozódik.

"Fontos arra emlékeztetnünk, hogy ez a hadművelet a szíriai fegyveres erők támogatását szolgálja az IÁ és más szélsőséges csoportok elleni harcban" - mondta Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előző nap, szerdán még arról beszélt, hogy az orosz légicsapások az Iszlám Állam ellen irányulnak.

Peszkov azt kérte az újságíróktól, hogy ne higgyenek különféle torz információknak. "Most nagyon, de nagyon körültekintően kell viszonyulni mindenfajta közléshez, nagyon sok a kiforgatott, torz és hamis információ" - figyelmeztetett Peszkov.

Újságírók azzal kapcsolatosan is kérdezték, hogy Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete a világszervezet közgyűlésének helyszínén az orosz légicsapások azonnali beszüntetését követelte, mert szerinte az oroszok által támadott területeken - Homsz és Hama tartományokban - nincs jelen az Iszlám Állam, és a támadások számos civil áldozatot követeltek.

Abdalla al-Muallimi nagykövet felszólalását a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió idézte. Peszkov erről azt mondta, nem talált hitelt érdemlő megerősítést arra vonatkozóan, hogy létezik ilyen szaúdi követelés. Hasonlóképpen reagált az elnöki szóvivő azokra a kérdésekre is, hogy egyes országok nem támogatják Oroszország szíriai szerepvállalását.

John McCain amerikai szenátor eközben megerősítette, hogy a nap folyamán az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által felfegyverzett és kiképzett ellenzéki csoportokra mértek csapásokat az orosz gépek.

Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű ellenzéki csoport vezetője azt közölte, hogy mintegy húsz rakétát lőttek ki szervezetének katonai kiképzőtáborára Idlíb tartományban. A szíriai hadseregből dezertált kapitány elmondása szerint a támadók orosz gépek voltak, amelyeket a szíriai légierőtől átpártolt pilótáik azonosítottak.

Ali elmondása szerint csoportjuk a volt szíriai katonák által létrehozott - nyugati hírforrásokban mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként számon tartott - Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) része, s a katari és szaúd-arábiai CIA-egységektől kapott kiképzést.

Az SZSZH jelenleg egy olyan szervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik.

Az orosz elnöki szóvivő mindazonáltal szerdán megkérdőjelezte a szervezet hovatartozását. "Van olyan, hogy Szabad Szíriai Hadsereg? A többségük nem állt át az Iszlám Állam oldalára?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy "azok az erők, amelyek nem terroristaszervezetek, amelyek nem álltak át az IÁ oldalára, és azok, amelyek nem szélsőségesek", nem célpontjai Oroszországnak.