eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bagdad örülne, ha az oroszok Irakban is bombáznának

Egy nappal az orosz légierő szíriai műveleteinek kezdete után az iraki miniszterelnök csütörtökön a France24 francia hírtelevíziónak kijelentette, Bagdad szívesen venné, ha az orosz légierő Irak területén is csapásokat mérne az Iszlám Állam állásaira. Az orosz felsőháznak a szíriai beavatkozást lehetővé tevő szerdai határozata sem időben, sem földrajzilag nem szab korlátokat a műveleteknek, és a bevethető haderőnemekről sem szól.

Az orosz külügyminisztérium szinte azonnal jelezte, Moszkva kész megvizsgálni az iraki légi csapások lehetőségét, ha azt az iraki kormány kéri, vagy arra az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata kötelez. Szergej Lavrov külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az orosz harci gépek Irakban nem terveznek csapásokat végrehajtani. "Udvarias emberek vagyunk. Nem megyünk, ha nem hívnak minket" - mondta.

Az orosz légierő gépei néhány órával azután indították meg légicsapásaik sorozatát Szíriában, hogy az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére beleegyezését adta a külföldi hadműveletekhez.

A mindössze két pontból álló határozat szövege szerint az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsa, mérlegelve az orosz elnök kérését, az alkotmány 102-es cikkelyének "g" pontjára hivatkozva (ez többek között az orosz haderő külföldi bevetésének jóváhagyását is a tanács hatáskörébe utalja) beleegyezését adja Vlagyimir Putyinnak a fegyveres erőknek az Orosz Föderáció területein kívüli bevetésére a "nemzetközi jog általánosan elfogadott elveinek és normáinak alapján".

A szöveg hozzáteszi, hogy a határozat az elfogadásának napján hatályba lép.

A felsőházi határozat tehát nem tért ki az orosz fegyveres erők bevetésének céljára, a bevethető haderőnemekre, illetve időbeli és földrajzi korlátaira sem.

Az orosz légierő néhány órával ezután megindította a légitámadásokat a szíriai célpontok ellen. Ellenzéki csoportok arról számoltak be, hogy az orosz gépek őket támadták, és nem az Iszlám Állam állásait.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezekre az értesülésekre reagálva kijelentette, hogy "azok az erők, amelyek nem terroristaszervezetek, amelyek nem álltak át az IÁ oldalára, és azok, amelyek nem szélsőségesek" nem célpontjai Oroszországnak.

Később Moszkva elismerte, hogy Oroszország nemcsak a dzsihadista szervezet ellen hajt végre légicsapásokat Szíriában, hanem más, "ismert" terrorista és szélsőséges csoportok ellen is. "Fontos arra emlékeztetnünk, hogy ez a hadművelet a szíriai fegyveres erők támogatását szolgálja az IÁ és más szélsőséges csoportok elleni harcban" - hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×