eur:
394.29
usd:
369.89
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Illegális bankokat számoltak fel Kínában

Több tucat illegálisan működő "bankot" felszámoltak, és ezzel kapcsolatban hetvenöt embert 240 milliárd jüan (10,5 ezer milliárd forint) törvénytelen kezelésének gyanújával letartóztattak a kínai hatóságok az utóbbi egy hónapban - közölte a kínai közbiztonsági minisztérium szerdán.

A hatóságok közlése szerint harminchét, leginkább pénzmosásra használt illegális pénzintézetet számoltak fel a pénzügyi és tőkepiaci rend fenntartásának céljából indított kampány keretében.

Az illegális bankok kulcsfontosságú csatornájává váltak a korrupció, internetes szerencsejáték, távközlési csalás, kábítószer-kereskedelem és adócsalás útján szerzett pénzek tisztára mosásának és átcsoportosításának - közölte a minisztérium. A tárca szerint az egyre összetettebb és kifinomultabb földalatti bankrendszer növekvő veszélyt jelent a kínai pénzügyi stabilitásra.

Egy hasonló, áprilisban indított kampány során a hatóságok több mint 430 milliárd jüan (közel 19 ezer milliárd forint) illegális kezelésére derítettek fényt.

A kínai hatóságok augusztusban jelentették be, hogy újabb, három hónapos kampányt indítanak a törvénytelenül működő "bankok" ellen. Az illegális pénzintézetekbe a pénzmosáson túl azért is áramlik egyre több pénz, mert a kínai gazdaság növekedési ütemének lassulásával és a tőzsdeindexek kilengéseivel kapcsolatos félelmek miatt egyre többen próbálják külföldre menekíteni megtakarításaikat Kínában, de az ország törvényei legfeljebb évi 50 ezer amerikai dollár kivitelét teszik lehetővé, így sokan törvénytelen eszközökhöz folyamodnak a korlátozás kijátszása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×