Illegális bankokat számoltak fel Kínában

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 30. 19:17
Több tucat illegálisan működő "bankot" felszámoltak, és ezzel kapcsolatban hetvenöt embert 240 milliárd jüan (10,5 ezer milliárd forint) törvénytelen kezelésének gyanújával letartóztattak a kínai hatóságok az utóbbi egy hónapban - közölte a kínai közbiztonsági minisztérium szerdán.

A hatóságok közlése szerint harminchét, leginkább pénzmosásra használt illegális pénzintézetet számoltak fel a pénzügyi és tőkepiaci rend fenntartásának céljából indított kampány keretében.

Az illegális bankok kulcsfontosságú csatornájává váltak a korrupció, internetes szerencsejáték, távközlési csalás, kábítószer-kereskedelem és adócsalás útján szerzett pénzek tisztára mosásának és átcsoportosításának - közölte a minisztérium. A tárca szerint az egyre összetettebb és kifinomultabb földalatti bankrendszer növekvő veszélyt jelent a kínai pénzügyi stabilitásra.

Egy hasonló, áprilisban indított kampány során a hatóságok több mint 430 milliárd jüan (közel 19 ezer milliárd forint) illegális kezelésére derítettek fényt.

A kínai hatóságok augusztusban jelentették be, hogy újabb, három hónapos kampányt indítanak a törvénytelenül működő "bankok" ellen. Az illegális pénzintézetekbe a pénzmosáson túl azért is áramlik egyre több pénz, mert a kínai gazdaság növekedési ütemének lassulásával és a tőzsdeindexek kilengéseivel kapcsolatos félelmek miatt egyre többen próbálják külföldre menekíteni megtakarításaikat Kínában, de az ország törvényei legfeljebb évi 50 ezer amerikai dollár kivitelét teszik lehetővé, így sokan törvénytelen eszközökhöz folyamodnak a korlátozás kijátszása érdekében.