A külső határok megvédését Hollandia is fontosnak tekinti

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 25. 21:33
Az uniós külső határok megvédését Hollandia is fontos feladatnak tekinti - állapította meg Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában, miután pénteken Hágában megbeszélést folytatott Robert de Groottal, a holland miniszterelnöki hivatal európai igazgatójával.

Magyarország és Hollandia számos dolgot nyilvánvalóan eltérően ítél meg a menekültválság ügyében, de sok olyan eleme is van a kérdésnek, amelyet mindkét ország hasonlóan lát - mondta a magyar államtitkár. Egyetértettek abban - tette hozzá -, hogy bár még messze van az, amikor ezt a válságot megnyugtatóan tudják majd kezelni, a két nappal ezelőtti EU-csúcs hangneme már sokkal konstruktívabb volt, mint az előző hetek fejleményei.

"Abban is egyetértettünk, hogy a kölcsönös vádaskodás sehova nem vezet" - mondta Takács Szabolcs.

Azzal kapcsolatban, hogy október 8-án Luxembourgban konferenciát tartanak a nyugat-balkáni országok részvételével a balkáni migránsútvonal sajátos problémáiról, az EU-ügyi államtitkár emlékeztetett arra: a tavaszi uniós dokumentumok még meg sem említették a nyugat-balkáni útvonalat, az idő azonban megmutatta, hogy ezt a térséget sem lehet figyelmen kívül hagyni. A Nyugat-Balkánnak szentelt konferenciát Magyarország kezdeményezte, és most azt tartja a legfontosabbnak, hogy az értekezleten ne csak tüneti kezeléssel foglalkozzanak - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

Kitért arra, hogy ugyanazon a napon tartják Luxembourgban az uniós belügyminiszterek tanácskozását, és azon - reményei szerint - nem csupán abban születik majd egyetértés, hogy mely államok minősülnek a migráció szempontjából biztonságos eredetországnak, hanem abban is, hogy mely államok tekinthetők biztonságos tranzitországnak.

A magyar államtitkár arról is tárgyalt a hágai illetékesekkel, hogy január elsejétől Hollandia fogja átvenni az EU soros elnökségét. Áttekintették Hollandia elnökségi terveit, azt, hogy melyek lesznek Hága várható elnökségi prioritásai a migránsválság kezelésének nyilvánvalóan folytatódó feladatai mellett.

Takács Szabolcs abban a minőségében is tett látogatást Hágában, hogy idén Magyarország tölti be a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztségét, és az elnökségi tevékenységet ő irányítja. Elmondta, hogy a magyar nagykövetség - helyi zsidó szervezetekkel és a holland kormánnyal együtt - ünnepi rendezvényt szervezett Hágában, amelyen megnyitották a közép-európai zsinagógaépítészetet bemutató vándorkiállítást.