eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bulgáriában heves vitát váltott ki a kormányfő állítólagos javaslata

Heves vita támadt csütörtökön Bulgáriában, amiért a kormányfő előző nap állítólag önként javasolta az Európai Unió képviselőinek, hogy az ország területén is létesüljön a menekültek regisztrálására és elosztására szolgáló regisztrációs pont, úgynevezett hot spot.

A szocialista ellenzék és a Bojko Boriszov vezette négypárti koalícióban kormányzó Hazafias Front egyhangúlag bírálta az állítólagos felvetést, "elfogadhatatlannak" és "veszélyesnek" nevezve azt.

A vitát Angela Merkel német kancellár egyik szerda esti nyilatkozata váltotta ki, amely az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója után hangzott el. Merkel azt mondta: Bulgária a tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy bár nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, de rendelkezik Törökországgal közös uniós külső határral, és fokozott nyomás nehezedik rá a menekültáradat miatt.

"Mi nyitottak voltunk erre. Ha Bulgária létesíteni szeretne egy hot spotot, akkor ugyanolyan támogatást és segítséget fog kapni az európai intézményektől, mint Olaszország és Görögország" - idézte a BNR bolgár állami rádió csütörtökön a német kancellárt.

A Hazafias Front rendkívül élesen reagált a hallottakra, és "elfogadhatatlannak" nevezte az ötletet. "Ez azt jelentené, hogy Bulgária nem biztonságos zóna lesz" - figyelmeztetett a rádiónak nyilatkozva Angel Dzsambazki, a párt európai parlamenti (EP) képviselője.

Atanasz Merdzsanov, a szocialista parlamenti frakció helyettes vezetője azt mondta, hogy "Bulgária megint Brüsszelből értesül arról, mi a dolga". Az ellenzéki politikus azt követelte, hogy a hot spot létesítését előzze meg a biztonsági szolgálatok részletes beszámolója és a téma nyilvános megvitatása. A szocialisták nevében kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a bolgárok érdekeit képviselte-e Brüsszelben.

A konzervatív kormányt a szélsőjobboldali Ataka párt is támadta amiatt, hogy kockára teszi Bulgária nemzetbiztonságát.

Bojko Boriszov elmondása szerint pusztán arra utalt, hogy az EU csak Görögországot és Olaszországot támogatja, miközben az unió határain lévő más országok - köztük Bulgária - is szenvednek a migránsválság jelentette nyomástól.

"Azonkívül nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy Bulgáriában már létezik ilyen felvevő- és regisztrációs központ, ha nem is hot spotnak hívjuk - mondta az állami rádiónak a bolgár miniszterelnök, hozzátéve, hogy "Bulgária gazdasági ereje egyébként is nagyon gyenge, és kapacitásai kimerültek".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×