Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Osztrák alkancellár: biztosítani kell az EU külső határát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztria álláspontja szerint is biztosítani kell az Európai Unió külső határait, de Bécs nem ért egyet azon intézkedések egy részével, amelyeket a magyar kormány evégett hozott - közölte Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerdán, miután Brüsszelben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

"Nem támogatjuk Magyarország minden lépését, például ellenezzük a +tűzparancsot+. Azonban a határt biztosítani kell" - mondta Mitterlehner. Az osztrák alkancellár arra utalt, hogy az Országgyűlés hétfőn a rendőrséget és a honvédséget is feljogosította arra, hogy egyebek mellett gumilövedéket használjon a migrációs válsághelyzetben.

"Az EU külső határait meg kell védenünk és találnunk kell egy európai irányvonalat arra vonatkozóan, hogyan oldjuk meg a menekültkérdést" - fogalmazott az osztrák néppárti (ÖVP) alkancellár, aki az Európai Néppárt brüsszeli találkozóján beszélt Orbán Viktorral.

Reinhold Mitterlehner a találkozó előtt azt mondta, azért akar egyeztetni Orbánnal, hogy "pontosabb, világosabb és frissebb információkat" kapjon a menekültek magyarországi mozgásával kapcsolatban.

A nagyobbik osztrák kormányzó párt, a szociáldemokraták frakcióvezetője, Andreas Schieder ezzel párhuzamosan arra szólította fel a Fideszt és az ÖVP-t is soraiban tudó Európai Néppártot, hogy határolódjon el a Magyarország által a menekültválság során mutatott "embertelen" magatartástól. Szerinte "teljesen érthetetlen", hogy a néppárt nem emeli fel a szavát Orbánnal szemben.