eur:
393.42
usd:
368.4
bux:
65930.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Katalán választások - Vita a spanyol állampolgárságról

Elvesztik a spanyol állampolgárságukat a katalánok, amennyiben Katalónia elszakad Spanyolországtól - jelentette ki José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter szerdán Barcelonában, a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokat megelőző kampányban, amelyet egy napja az állampolgársággal kapcsolatos vita ural.

A politikus abszurdnak nevezte, hogy egyáltalán felmerül a spanyol állampolgárság megtartása, ha a katalánok önálló államot akarnak. Hangoztatta, hogy ha valaki elhagy egy országot, akkor elhagyja azokat a jogokat is, amelyeket az az ország biztosít a számára.

A nyilatkozat előzménye egy rádióinterjú, amelyet Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök adott az Onda Cero nevű rádiócsatornának kedden. A kormányfő arról beszélt, hogy némelyek (a katalán függetlenségi pártok) most azt kérik az emberektől, adják fel spanyol és európai állampolgárságukat, és így az ezekkel járó jogaikat is. A riporter felvetette, hogy a spanyol törvények értelmében aki Spanyolországban született, az akkor is megtarthatja állampolgárságát, ha másik országban él, és ezen az alapon járnak neki az uniós jogok is.

A kormányfőt vagy váratlanul érte a kérdés vagy nem készült fel az interjúra - értékelte a politikus reakcióját az El Mundo című napilap. Mariano Rajoy a beszélgetést ezzel zárta: "úgy tűnik, olyan tudományos értekezést folytatunk, ami nem vezet sehová. Arra kényszerítik az embereket, hogy döntsenek, katalánok vagy spanyolok akarnak lenni."

Az interjúnak ezt a részét még aznap lejátszották a katalán kormánypártot is magába foglaló Junts pel sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés egyik kampányeseményén, azzal a kommentárral, hogy a kormányfő nem mondott igazat az állampolgárságról, és így a többi fenyegetés is hazugság.

A Junts pel sí a kampányban azt üzente, hogy aki a katalánok közül akarja, megtarthatja a spanyol állampolgárságot azután is, hogy Katalónia önállóvá vált. A katalán kormány azt is lehetségesnek tartja, hogy az új állam az Európai Unió tagja maradjon annak ellenére, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden ismét nyíltan kijelentette ennek ellenkezőjét.

Az elmúlt hetekben a spanyol pénzügyi és gazdasági élet jelentős szereplői nyilatkoztak úgy, hogy súlyos kockázatot jelent, ha a függetlenségi pártok nyernek a választásokon, és beváltva ígéretüket valóban megindítják egyoldalúan az elszakadási folyamatot.

Spanyolországban, beleértve Katalóniát is, teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi, hogyan változhat meg ekkor. A sajtóban folyamatosak a találgatások, és nyilatkozatháború dúl.

Ellentmondásos állítások hangzanak el arról, hogy mi történik a nyugdíjakkal vagy épp az államadóssággal. A kampány utolsó napjaiban a legkisebb részletekbe menő viták folynak arról például, hogy mi lesz a spanyol színekben versenyző katalán olimpikonokkal, és játszhat-e tovább a spanyol futballbajnokságban az FC Barcelona.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×