eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mégsem kell fizetniük a menekültek befogadását elutasító tagállamoknak

Német kormánykörök szerint lekerült a 120 ezer menekült európai uniós tagországok közötti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások napirendjéről az a javaslat, hogy a menekültek befogadását elutasító tagállamok "kivásárolhatják" magukat - jelentette kedden a dpa német hírügynökség.

Korábban arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni lehet fejenként 6500 euró befizetésével. Az új elképzelés szerint inkább a határidőket módosítják, hogy valamennyi tagország el tudja fogadni a tervet.

A 28 uniós tagállamnak arról kellene egyezségre jutnia, hogy miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi uniós tagállam 120 ezer menekültet a következő két évben, a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül.

Hétfőn, nagyköveti szinten csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megállapodásra jutni. Az egyeztetést kedden reggel újrakezdték. Délután az uniós belügyminiszterek tanácsa foglalkozik a témával, és ha ők sem tudnak megegyezni, a szerdai - soron kívüli - uniós csúcstalálkozó napirendjére kerül az ügy.

Egyelőre nincs egyetértés arról sem, hogy a menekültek elosztásával mely tagállamok terheit enyhítsék. Az Európai Bizottság eredetileg azt javasolta, hogy Görögország és Olaszország mellett Magyarországról is telepítsenek át menekülteket (utóbbiból 54 ezret), de Magyarország nem akar élni a lehetőséggel, így át lehet alakítani a kontingensen belüli arányokat - írták.

Nyitott kérdés az is, hogy milyen formában hozzanak döntést az ügyben. Valamennyi fél egyetért abban, hogy ennyire fajsúlyos ügyben egyhangú döntés szükséges, de elvileg akár a menekültek tagállamok közötti elosztását ellenző országok "leszavazásával", minősített többséggel is lehet dönteni.

Az uniós szerződések értelmében minden tagállam számára kötelezővé tehető az a döntés, amelyet a tagállamok kormányai minősített többséggel hoznak, azaz a javaslatot megszavazza az olyan tagországok legalább 55 százaléka (vagyis legalább tizenöt ország), amelyek lakossága együttesen az unió népességének legalább 65 százalékát teszi ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×