Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis beutazhatott Ausztriába száz, a határon megállított menekült

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beutazhatott Ausztriába vasárnap délelőtt az a mintegy száz, Szlovénia felől érkező menekült, akiknek belépését korábban megtagadták az osztrák hatóságok - közölte a Caritas segélyszervezet vasárnap.

A menekülteket a stájerországi Spielfeld település befogadóállomásán látták el, itt a Vöröskereszt csaknem tíz sátrat állított fel.

A migránsok, akik menedékjogi kérelmet nem akartak benyújtani és utazási dokumentumokkal sem rendelkeztek, Spielfeldnél akarták első alkalommal is átlépni a határt vasárnap hajnalban.

Az osztrák belügyminiszter szombati közlése szerint Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket.

Szombaton 350 ember érkezett a szlovéniai Gornja Radgona településnél lévő osztrák-szlovén határátkelőhöz. A stájerországi rendőrség átkísérte a menekülteket, a határnál nem ellenőrizték őket. A migránsokat ellátták és Grazba szállították. Stájerországban 3500 befogadóhely áll a menekültek rendelkezésére.

A stájerországi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a hatóságok a bevándorlási törvényt alkalmazzák, mindaddig amíg a menekültek áradata kezelhető.

Ugyanakkor az osztrák-magyar határszakaszon továbbra is tart a menekültek áradata. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton 11 ezren lépték át a határt Burgenlandnál és Stájerországnál.

A salzburgi pályaudvaron vasárnap délelőtt 600 ember volt, további 200 menekültet várnak még Grazból és Bécsből.

Bécsben 5000 menekült éjszakázott szombaton, a fővárosban 8000 befogadóhely áll rendelkezésre. Az önkéntesek és a hatóságok együttműködésének köszönhetően egy menekültnek sem kellett a pályaudvaron tölteni a szombat éjszakát. A menekültek a nap folyamán az ország nyugati határrésze fele utaznak. Vasárnap délelőtt a Westbahnhof melletti parkolóházban átmeneti befogadóközpontot létesítettek, ahol a gyerekek számára csaknem 2500 négyzetméteres játszóházat is berendeztek. A vorarlbergi Vöröskereszt segítőket küldött az osztrák fővárosba.

Tirol tartományban jelenleg nyugodt a helyzet, vasárnap 190 menekült érkezésével számolnak, arról azonban még nincsenek pontos információk, hogy honnan és mikor érkeznek ezek az emberek. A migránsokat a kufsteini szükségszálláson helyezik majd el. A tartományban információs forródrótot hoztak létre azoknak, akik adományokkal akarnak segíteni a menekülteken.