eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György

Mégis beutazhatott Ausztriába száz, a határon megállított menekült

Beutazhatott Ausztriába vasárnap délelőtt az a mintegy száz, Szlovénia felől érkező menekült, akiknek belépését korábban megtagadták az osztrák hatóságok - közölte a Caritas segélyszervezet vasárnap.

A menekülteket a stájerországi Spielfeld település befogadóállomásán látták el, itt a Vöröskereszt csaknem tíz sátrat állított fel.

A migránsok, akik menedékjogi kérelmet nem akartak benyújtani és utazási dokumentumokkal sem rendelkeztek, Spielfeldnél akarták első alkalommal is átlépni a határt vasárnap hajnalban.

Az osztrák belügyminiszter szombati közlése szerint Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket.

Szombaton 350 ember érkezett a szlovéniai Gornja Radgona településnél lévő osztrák-szlovén határátkelőhöz. A stájerországi rendőrség átkísérte a menekülteket, a határnál nem ellenőrizték őket. A migránsokat ellátták és Grazba szállították. Stájerországban 3500 befogadóhely áll a menekültek rendelkezésére.

A stájerországi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a hatóságok a bevándorlási törvényt alkalmazzák, mindaddig amíg a menekültek áradata kezelhető.

Ugyanakkor az osztrák-magyar határszakaszon továbbra is tart a menekültek áradata. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton 11 ezren lépték át a határt Burgenlandnál és Stájerországnál.

A salzburgi pályaudvaron vasárnap délelőtt 600 ember volt, további 200 menekültet várnak még Grazból és Bécsből.

Bécsben 5000 menekült éjszakázott szombaton, a fővárosban 8000 befogadóhely áll rendelkezésre. Az önkéntesek és a hatóságok együttműködésének köszönhetően egy menekültnek sem kellett a pályaudvaron tölteni a szombat éjszakát. A menekültek a nap folyamán az ország nyugati határrésze fele utaznak. Vasárnap délelőtt a Westbahnhof melletti parkolóházban átmeneti befogadóközpontot létesítettek, ahol a gyerekek számára csaknem 2500 négyzetméteres játszóházat is berendeztek. A vorarlbergi Vöröskereszt segítőket küldött az osztrák fővárosba.

Tirol tartományban jelenleg nyugodt a helyzet, vasárnap 190 menekült érkezésével számolnak, arról azonban még nincsenek pontos információk, hogy honnan és mikor érkeznek ezek az emberek. A migránsokat a kufsteini szükségszálláson helyezik majd el. A tartományban információs forródrótot hoztak létre azoknak, akik adományokkal akarnak segíteni a menekülteken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×