Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Berlin többségi szavazással fenyegetőzik a kötelező kvótákról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többségi szavazást helyezett kilátásba az Európai Unióban a német külügyminiszter pénteken, hogy így késztesse a menekültek elosztására a kötelező befogadási kvótának makacsul ellenszegülő országokat.

A Passauer Neue Presse című német újságnak adott interjúban Steinmeier egyebek között azt mondta, "lehetetlen, hogy csak Németország, Ausztria, Svédország és Olaszország viselje" azt a terhet, amelyet a migránsok unióba áradása jelent.

Korábbi nyilatkozatok szerint több uniós tagállam (közöttük Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását.

"Ha másképp nem megy, meg kell fontolnunk a minősített többséggel történő szavazás lehetőségét" - mondta a német külügyek irányítója.

Az uniós szerződések értelmében minden tagállam számára kötelezővé tehető az a döntés, amelyet a tagállamok kormányai minősített többséggel hoznak, azaz a javaslatot megszavazza az olyan tagországok legalább 55 százaléka (vagyis legalább tizenöt ország), amelyek együttesen az unió népességének legalább 65 százalékát teszik ki.

A tagállamok belügyminiszterei szeptember 22-én tanácskoznak Brüsszelben ismét a menekültválságról, egy nappal később pedig rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az unióban.

"Németország segít, de ki segít Németországnak?" - tette fel a kérdést Sigmar Gabriel német alkancellár a Bild című bulvárlapban. Németország idén több mint 800 ezer migráns befogadására készül, szemben a tavalyi 200 ezerrel.

"Németország sok ember számára kínálhat új hazát, de nem mindenkinek"- tette hozzá Gabriel. "Európa értékközösség. Aki nem osztja az értékeinket, ne reménykedjen abban, hogy tartósan kapja az Európai Unió támogatását" - mondta az alkancellár.