eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Riválisai össztüzet zúdítottak Trumpra

Össztüzet zúdítottak riválisai a népszerűségi listákat vezető Donald Trumpra az amerikai elnökjelöltségért kampányoló republikánus aspiránsok szerda esti, második televíziós vitáján, ő azonban az esetek többségében hárítani tudott, sőt visszatámadott.

A legtisztább, nagy tapsot kiváltó találatot talán Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója vitte be a milliárdos üzletembernek. A vitát közvetítő CNN műsorvezetőjétől Fiorina lehetőséget kapott arra, hogy válaszoljon az éllovasnak, aki korábban az arcát becsmérelte, majd később azt állította, hogy nem a kinézetére, hanem jellemére vonatkozott a bírálat.

"Azt hiszem, a nők az egész országban nagyon világosan hallották, hogy Trump úr mit mondott" - jelentette ki tömören Fiorina, akit a szervezők az első vita alkalmából felmutatott remek teljesítménye nyomán emeltek be a legnagyobb támogatottságú 11 jelölt fő műsoridős vitájába.

A négy sereghajtó aspiráns külön műsorban, de ugyancsak a kaliforniai Simi Valleyben található Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban vitatkozott délután.

"Gyönyörű arca van, ő egy gyönyörű nő" - mondta Trump egyetlen vetélytársnőjéről a közönség derűje közepette.

A későbbiekben a milliárdos azzal vágott vissza, hogy kijelentette: Fiorinát - aki azt a stratégiai üzenetet igyekezett sugallni, hogy Amerika felemeléshez olyan vezetőre van szükség, aki kihívást intéz a status quóhoz és megváltoztatja a rendszert - egyetlen cégében sem alkalmazná.

Az év elején még favoritnak tekintett, de a közvélemény-kutatások szerint a harmadik helyre - Ben Carson volt gyermekidegsebész mögé - visszacsúszott Jeb Bush a háromórás vita során azt igyekezett bebizonyítani, nem "energiaszegény", miként azt Trump állította róla, és igyekezett kidomborítani, hogy hatékony és konzervatív kormányzója volt Floridának.

Többször szópárbajba keveredett a valóságshow-szereplésekhez szokott ingatlanmágnással, és ezúttal sikerült visszavernie Trumpnak azt a kijelentését, amely szerint Barack Obama a bátyja csapnivaló kormányzásának köszönhetően került hatalomra. A közönség nagy tetszésnyilvánítása közepette azt hangoztatta, hogy George W. Bush idején biztonságosabb volt az ország mint most.

A volt floridai kormányzó ugyanakkor eredménytelenül próbálkozott azzal, hogy bocsánatkérésre kényszerítse Donald Trumpot, aki korábban azt állította róla, hogy bevándorlási ügyekben azért olyan "puha", mert mexikói származású a felesége.

Abban az összes jelölt egyetértett, hogy az Egyesült Államoknak vezetnie kell a világot, s hogy a gazdaságnak gyorsabban kellene növekednie (Bush konkrétan a GDP 4 százalékos bővülését ígérte).

A népszerűségi lista második helyén álló Carson a logika és a megoldások embereként pozícionálta magát, és egyebek között meggyőzően cáfolta Trumpnak azt az állítását, hogy összefüggés lenne az autizmus és a csecsemő-védőoltások között. Chris Christie New Jersey-i kormányzó több alkalommal zökkentette ki menetéből az aspiránsok torzsalkodását, hogy a párbeszédnek nem a pódiumon állókról, hanem a középosztálybeli nézőkről kellene szólnia, akiket Obama és Hillary Clinton, a demokraták jelenleg legvalószínűbbnek tűnő elnökjelöltje cserbenhagyott.

Marco Rubio floridai szenátor a bevándorlásügyi problémákban a külpolitikában való jártasságával emelkedett ki a mezőnyből, rámutatva, hogy a leendő elnöknek - Trumppal ellentétben - már a hivatali ideje első napjától kezdve készen kell állnia a biztonsági kihívások kezelésére. Kollégája, a felsőházban Texast képviselő Ted Cruz volt az, aki a leghatározottabb ígéretet tette az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodás "cafatokra tépésére". Kitartott azon álláspontja mellett is, hogy a művi vetéléseket is elvégző, szervkereskedelemmel gyanúsított Planned Parenthood non-profit egészségügyi szervezet állami finanszírozásának megvonása ügyében érdemes lenne ismét költségvetési patthelyzetet teremteni az országban.

Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, aki egyebek között a szövetségi adóhatóság (IRS) felszámolását és az abortusz betiltását ígérte, azt hangoztatta, hogy a Teheránnal és a szélsőséges iszlamizmussal való szembenállás "a nyugati civilizáció túlélésről szól". John Kasich, Ohio állam jelenlegi első embere azzal büszkélkedett el, hogy mind az üzletben, mind a kormányzásban pénzügyi sikereket ért el, és hangsúlyozta az amerikaiak pártokon túlmutató összefogásának és a szövetségesekkel való szorosabb együttműködés fontosságát.

Scott Walker wisconsini kormányzó egyebek között az hangoztatta, hogy a minimálbérek emelése munkahelyek pusztulását eredményezheti, Rand Paul kentucky-i szenátor pedig - akit Trump szerint nem is kellett volna meghívni a fővitára - a nemzetközi párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet, és óvott a külföldi beavatkozásoktól.

Az est egyik legderűsebb mozzanata volt, hogy Trump a Szerény fedőnevet választotta, amikor megkérdezték tőle, hogy megválasztása esetén hogyan emlegesse őt az elnökök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service.

A délutáni vitában Bobby Jindal, Lindsey Graham, Rick Santorum és George Pataki vett részt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×