eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dánia befogad menekülteket, de nem fogad el kvótát

A dán kormány bejelentette csütörtökön, hogy kész még további menekülteket befogadni és jelentős összeget ajánl fel az európai határok védelmére, ugyanakkor továbbra sem fogadja el, hogy kötelező kvóta alapján osszák el az Európába érkező migránsokat.

Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök - akinek országát több mint nyolcezer, jelentős részben a szíriai polgárháború elől menekülő migráns érte el az elmúlt 12 napban - egy sajtóértekezleten mondta el, hogy országa 100 millió eurót ajánl fel a migrációs krízis kezelését célzó idei és jövő évi európai erőfeszítések céljára, főként az uniós határőrizeti ügynökségnek, a Frontexnek.

Inger Stojberg integrációs miniszter a sajtónak elmondta, hogy Dánia önkéntes alapon befogad további ezer menekültet, de nem fog semmilyen kötelező uniós menekültelosztási rendszerben részt venni, ahogy azt az Európai Bizottság és az európai vezetők egy része javasolja.

"A kormány egyértelmű álláspontja az, hogy Dánia nem vállalhat részt semmilyen kötelező kvótarendszerben, amelynek keretében Brüsszelből mondanák meg, hogy mennyi menedékkérőt kell befogadnia" - mondta Stojberg az újságíróknak.

"Már eddig is jelentős részt vállaltunk magunkra, s a menedékkérőkkel itt tisztességesen bánunk" - hangoztatta a miniszter.

"Tekintettel az előállt rendkívüli helyzetre, a kormány fel fogja ajánlani, hogy korlátozott számban, önként átvesz menedékkérőket. Ezer emberről van szó" - tette hozzá, jelezve, hogy ezt a lépést az ellenzéki pártokkal is egyeztették.

Dánia, ahol tavaly 14 ezer menedékkérőt regisztráltak, idén 20 ezer bevándorló érkezésére számít. Az országba az elmúlt két hétben belépő migránsok többsége jelezte, hogy továbbmenne Svédországba, ahol reményeik szerint melegebb fogadtatásra számíthatnak. Svédország tavaly valamivel több mint 80 ezer menekültet regisztrált, és idén is ennyivel számol.

A Dániát kormányzó jobbközép Venstre Párt, amely a bevándorlás korlátozásának ígéretével jutott hatalomra júniusban - és a bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP) támogatását is élvezi - azóta megszigorította a menedékkérelmek elbírálásának szabályait, és szeptember 7-én a potenciális bevándorlók elriasztását célzó hirdetéseket tett közzé libanoni lapokban.

Rasmussen most is rendkívül nehéz feladványnak nevezte azt, hogy olyan válságot kell kezelniük, amely egyfelől együttérzést kelt a közvéleményben, másfelől aggodalmakat a rendelkezésre álló források, a biztonsági kérdések és az ország asszimilációs képességének tekintetében.

"A kormány számára az a fontos, hogy felelősen részt vállaljunk egy olyan európai megoldás megtalálásában, amely egyensúlyt teremt emberi értékeink megőrzése és a között a realizmus között, amely biztosítja, hogy Európa ma is Európa lehet" - fejtette ki az újságíróknak.

Szavai szerint a csütörtökön felajánlott 750 millió dán koronából (mintegy 100 millió euró) Koppenhága 500 milliót az uniós határok védelmére ad, 250 milliót pedig arra, hogy segítsék a Szíriával szomszédos országokat, amelyeket elsősorban sújt a menekültválság.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×