eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Német kormányszóvivő: Németország továbbra is fogad menedékkérőket

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

Az intézkedést az Európai Unióban a menekültválságról zajló vita is befolyásolta - mondta kérdésre válaszolva.

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról a koalíciós pártok - a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - együtt és egyetértésben döntött. A lépés nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek - hangsúlyozta a szóvivő.

Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a "közös európai válasz a megoldás" a menekültválságra.

A "közös értékek alapján közösen kell cselekedni, a német kormány minden erejével küzd ezért, és fontos szövetségesei is vannak" - mondta Steffen Seibert.

Menedékkérők továbbra is jöhetnek Németországba, és a német hatóságok a dublini előírásoknak megfelelően járnak el minden egyes kérelmezővel kapcsolatban. Remélhetőleg ez a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása révén rendezettebb körülmények között zajlik majd, és egy teljesen európai folyamatban, amelyben valamennyi tagállam teljesíti mindazt, ami a szolidaritás elve alapján elvárható - tette hozzá a kormányszóvivő.

Angela Merkel egy héttel ezelőtt azt mondta, Németország sikeresen megbirkózik a menekültválsággal - idézte fel a Steffen Seibert. Aláhúzta: a kancellár kijelentése változatlanul érvényes, "sikerülni fog, de senki nem mondta, hogy egy-két nap alatt".

A szóvivő közölte, hogy Angela Merkel kancellár kedden munkaebéden fogadja Werner Faymannn osztrák kancellárt, a megbeszélés témája a menekültválság. A találkozó után kormányülést tartanak, amelyen Thomas de Maiziere beszámol az uniós tagországok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli értekezletéről.

Kedd este a kancellár a tartományi miniszterelnökökkel tart megbeszélést, ezen részt vesz a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője is - közölte a kormányszóvivő.

A magyarországi menekültügyi helyzetre vonatkozó újságírói kérdésre Steffen Seibert elmondta: Magyarország és más országok számára is "nagyon nehéz a helyzet, a válasznak pedig megint csak Európának kell lennie".

Európa a válasz egyrészt abban az értelemben, hogy valamennyi tagállnak óvnia és aktívan érvényesítenie kell az európai értékeket, és ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy mindenkit megillet az emberhez méltó bánásmód és elhelyezés. Másrészt pedig abban az értelemben, hogy Európa segítséget nyújthat a feladatokkal nehezen megbirkózó tagállamoknak - fejtette ki Steffen Seibert.

A kormány előrejelzése nem változott, továbbra is az a prognózis érvényes, amely szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet Németországba - mondta Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár pártelnöki minőségében az SPD tagjainak írt levelével kapcsolatban, amelyben Gabriel úgy vélekedett, hogy az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma az idén.

Elmondta: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása révén a menedékkérők nem ellenőrizetlenül áramlanak be az országba, hanem a határon regisztrálják, majd a befogadóállomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, van-e joguk menedékjogi kérelmet benyújtani.

A külügyminisztérium egy sor országban felvilágosító kampányt indított a német menekültügyi rendszerről - mondta Sawsan Chebli, a külügyminisztérium helyettes szóvivője arra a kérdésre, miként lehet kezelni azt a fejleményt, hogy a menekülteket kibocsátó országokban lassan már minden berlini megszólalást meghívásként értékelnek.

Sawsan Chebli kiemelte, hogy a közösségi portálokon megjelenő arab nyelvű tartalmakat és sajtóhíreket tanulmányozva személyesen is az a tapasztalata, hogy rengeteg a félreértés, ezért a tárca a külképviseletek közreműködésével a lehető legtöbb csatornán és fórumon igyekszik ismertetni a német menekültügyi szabályokat.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×