Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elutasították a hindu állammá válásról szóló javaslatokat Nepálban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította a hindu állammá válásról szóló javaslatokat hétfőn az új alaptörvény kidolgozásával megbízott nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés. A testület döntésének hírére erőszakos tüntetések kezdődtek Katmanduban.

A nemzetgyűlés hétfőn szavazott az új alkotmánytervezetről, a testület tagjainak több mint kétharmada azonban a hindu állammá válás ellen voksolt. A javaslat elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség.

Nepálban új alkotmány készül, és a monarchia visszaállítását szorgalmazó Nepáli Nemzeti Demokrata Párt, valamint bizonyos vallási csoportok azt követelik, hogy abban hindu állam megnevezéssel illessék a himalájai országot.

A szavazás hírére hindu tiltakozók százai vonultak az alkotmányozó nemzetgyűlés épülete elé, ahol összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők rátámadtak a környéken elhaladó járművekre, köztük az ENSZ egyik autójára is. A biztonsági erők vízágyút és bambuszbotokat vetettek be a tömeg feloszlatására.

A világi elveket követő alkotmánytervezet múlt havi közzététele óta harminc ember halt meg a közigazgatási reform elleni tüntetéseken. A kormány azt reméli az új alkotmánytól, hogy felgyorsítja a 8900 ember életét követelő áprilisi földrengések következményeiből csak lassacskán kilábaló dél-ázsiai ország gazdasági fejlődését.

Nepál, amely egészen 2006-ig a világ egyetlen hindu királysága volt, a maoista lázadókkal vívott, tízéves polgárháború befejeződésével vált szekuláris állammá. A himalájai ország ezután 2007-ben fogadta el a jelenleg is érvényben lévő ideiglenes alkotmányt. Egy évvel később kikiáltották a köztársaságot, és megszüntették a 298 éve fennálló monarchiát. Az akkor megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lett volna egy új, végleges alkotmány kidolgozása, de a politikai pártok közötti ellentétek ezt akkor nem tették lehetővé.

A közelmúltban két súlyos földrengést is elszenvedett Nepál 28 milliós lakosságának több mint 81 százaléka hindu vallású, a keresztények aránya hivatalosan 2 százalék alatt van.