Davutoglu marad a török Igazság és Fejlődés Pártjának elnöke

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 12. 20:25
A címért egyedüli jelöltként induló Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt választotta újból elnökévé a legnagyobb török politikai tömörülés, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 5. kongresszusán szombaton Ankarában.

A politikust a regisztrált delegáltak egyedüli jelöltként indították az elnöki címért, majd mind az 1353 érvényesen leadott szavazat megszerzésével a kormányfő ismét a párt első embere lett. Davutoglu a döntést követően a hűség kongresszusának nevezte a tanácskozást - jelentette a török média.

A vezető személye mellett az 50 főből álló Központi Döntéshozó- és Igazgatótanács tagjairól is határoztak a delegáltak. A korábbi lista nagyrészt átalakult, 31 új név szerepel a testületben. A pártkongresszus döntött a Központi Fegyelmi Bizottság, valamint az Általános Központi Párton Belüli Demokráciát Ellenőrző Bizottság tagjairól is.

Davutoglu tavaly augusztusban vette át a pártelnöki és a kormányfői tisztséget az AKP alapítójától, Recep Tayyip Erdogantól, amikor utóbbit Törökország államfőjévé választották. A júniusi parlamenti választásokon az AKP 2002-es hatalomra kerülése óta először vesztette el abszolút többségét a törvényhozásban. Koalíciós kormányt kellett volna alakítania, de a tárgyalások elbuktak. Mivel a kormányfőnek nem sikerült koalíciós partnert találnia, Erdogan bejelentette, hogy novemberre előre hozott parlamenti választásokat ír ki, és felkérte a miniszterelnököt egy átmeneti kormány alakítására.