Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szíriai rezsim felfegyverezésére szólított fel Lavrov

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai rezsim felfegyverezésére szólította fel a világ nagyhatalmait Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken, mert szerinte Bassár el-Aszad elnök kormányának hadserege az Iszlám Állam (IÁ) elleni leghatékonyabb erő.

Az orosz külügyi tárca vezetője közölte, Moszkva továbbra is támogatni fogja fegyverekkel Aszad kormányerőit, és szerinte a nagyhatalmaknak is együtt kellene működniük Damaszkusszal.

"Nem lehet csak légicsapásokkal legyőzni az Iszlám Államot. A szíriai hadsereg szárazföldi csapataival is együtt kell működni, mivel az a leghatékonyabb és legerősebb szárazföldi erő az IÁ elleni harcban" - mondta.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország a szíriai kormánynak küldött fegyverekkel nem a rezsimet erősíti, hanem az IÁ legyőzéséhez járul hozzá.

Emellett újra megerősítette az általa vezetett tárca szerdai közleményét, miszerint Szíriában az orosz katonák azért tartózkodnak, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában.

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken feltételezett orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Egyes hírforrások már egy készülő orosz beavatkozásról cikkeztek.

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten többször is beszélt orosz kollégájával, hogy hangot adjon az Egyesült Államok aggályainak azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában.

Moszkva először nem kommentálta ezeket az értesüléseket, de utóbb elismerte, hogy fegyvereket szállít Aszad kormányának, és azt is, hogy orosz katonák is tartózkodnak az említett céllal a háború sújtotta Szíriában.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, Oroszország sohasem titkolta, hogy haditechnikai eszközöket szállít a szíriai rezsimnek a terrorizmus elleni harc céljából.