Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Roma holokauszt-kiállítás nyílik a New York-i magyar ENSZ-képviseleten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Utolsó sikoly címmel nyílik kiállítás pénteken a roma holokausztról a New York-i magyar állandó ENSZ-képviseleten, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségének jegyében.

A tárlat megnyitóján Mikola István külkereskedelmi és külügyi államtitkár, Cristina Gallach, az ENSZ főtitkárának helyettese és Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár mond majd beszédet.

Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy világszervezet fórumain naponta felvetődik a veszélyben lévő etnikai, vallási kisebbségeknek a tisztogatásoktól, a gyilkosságoktól, a terrorizmustól való megvédésének kérdése. A misszióvezető elmondta, hogy január 22-én, amikor a magyar IHRA-elnökség programját ismertette a Közgyűlésnek az antiszemitizmus elleni harcnak szentelt napján, Magyarország nevében ígéretet tett arra, hogy vállalások között napirendre kerül a roma nép kevéssé ismert holokausztjáról, a pharrajimosról való megemlékezés.

"Észrevettem, volt olyan igény a beszélgetések során a különböző képviseletek vezetői részéről, hogy erről szeretnének többet megtudni" - mondta. "A kiállítás révén sikerül megszólítanunk az ENSZ-hez akkreditált diplomatákat, nagyköveteket és az ENSZ-titkárság képviselőit" - tette hozzá.

Kitért rá, hogy a kiállítást a magyar ENSZ-képviselet felkérésére, Teleki László képviselő és Kardos Ferenc történész közreműködésével, a külgazdasági és külügyminisztérium támogatásával és Szijjártó Péter miniszter védnökségével hozták tető alá.

Kardos Ferenc, aki a megnyitón tárlatvezetést végez majd, az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás kitér a roma holokauszt történelmére és kronológiájára is, de gazdag képanyaga inkább az érzelmekre hat.

"A kiállítás azt mutatja be, hogy a holokauszt során névvel és névtelenül nagyon sok roma ember pusztult el. Arra is hangsúlyt fektettünk, hogy a látogatók érezzék: ez egy sajátos genocídium, mert semmiféle bírósági eljárás vagy ítélet nem előzte meg az elhurcolásokat, csak a hatalom által vélt etnikai hovatartozás számított" - nyilatkozott.

Szavai szerint a 15 tablóból álló kiállítás két egységéből az első rész egységesen szemléli az európai holokausztot, amely minden olyan országban megtörtént, amely német érdekeltségi körbe tartozott. A történész ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a roma holokauszt áldozatait magyar területen fogták össze, szelektálták, rakták marhavagonokba, de a legtöbbjük nem magyar területen halt meg.

A kiállításon bemutatásra kerülnek új források is a dachaui koncentrációs táborba hurcolt romákról. Kardos Ferenc példaként említette meg a zalaegerszegi Kolompár családot, amelyből csak két fivér élte túl a holokausztot. Mint mondta, a magyarországi roma holokauszt áldozatainak pontos száma nem ismert, a kutatók közössége a 30-50 ezer fős becslést tartja reálisnak.

Bogyay Katalin elmondta, hogy a magyar IHRA-elnökség égisze alatt, a kiállítást követően hamarosan bemutatnak egy Evi Blaikie írónő kutatásai alapján készült filmet. Blaikie-t a holokauszt idején rejtegették Magyarországon, ezért New Yorkban létrehozta a Bújtatott gyermekek (Hidden Children) közösséget. Emellett, Kőry Ágnes Londonban élő zenetörténész bevonásával, a koncentrációs táborokban elpusztult zsidó zeneszerzők műveiből álló koncertet és előadást tartanak majd New Yorkban.

A pénteki kiállítás-megnyitón Horváth Béla hegedűn és Kopár Antal gitáron roma zeneszámokat ad majd elő.