eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Moszkva népirtás vádjával büntetőeljárást indított ukrán vezetők ellen

A Donyec-medencében élő orosz ajkú lakossággal szemben elkövetett népirtás vádjával eljárást indított az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) több magas rangú ukrán politikai és katonai vezető, köztük a védelmi miniszter és a vezérkari főnök ellen - adta hírül csütörtökön az ukrán sajtó.

Az Alekszandr Basztrikin vezette nyomozóhatóság honlapján közzétette, hogy népirtás vádjával eljárást indítottak Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter, Viktor Muzsenko vezérkari főnök, valamint Anatalij Pusnyakov, a szárazföldi erők és Mikola Balan, a Nemzeti Gárda parancsnoka, továbbá Oleh Ljasko, a populista, nacionalista Radikális Párt vezetője ellen.

Az említett személyeket azzal vádolják, hogy katonai erőt vetettek be a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának területén élő orosz ajkú lakosság ellen.

"A tüzérségi támadások következtében 45-en haltak meg, több mint 160-an szenvedtek sérüléseket, legalább 160 építmény, köztük bírósági épület, valamint lakóházak, bányák és egyéb létesítmények dőltek össze vagy rongálódtak meg" - áll a közleményben.

A Radikális Párt elnöke ellen az a vád, hogy saját kezűleg megkínozta és megöléssel fenyegette meg Donyeck megye déli részén, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő Mariupol kikötőváros egyik lakóját, egy bizonyos Dmitro Csajkovszkijt. Azt akarta állítólag kiszedni belőle, hogy rejteget-e lopott fegyvert.

Az orosz hatóság közlése szerint jelenleg folyik az említett bűncselekmények körülményeinek részletes feltárása.

Ljasko a múlt héten vált ki mindössze 21 tagú frakciójával a kormánykoalícióból és vonult ellenzékbe, tiltakozásul amiatt, hogy a törvényhozás első olvasásban elfogadta a decentralizációs alkotmánymódosítást, amely nagyobb önrendelkezést biztosítana a helyi közösségeknek, beleértve a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeket.

Kijevi hírforrások a moszkvai intézkedéssel összefüggésben megjegyzik, hogy az orosz hatóságok nem elégedtek meg azzal, hogy a minap Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt megvádolták az 1994-1995-ös első csecsen háborúban való részvétellel. Alekszandr Basztrikin szerdán a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban szerdán megjelent interjúban állította ezt, hozzátéve, hogy a csecsen felkelők oldalán harcolva Jacenyuk orosz foglyok kínzásában és kivégzésében is részt vett.

1994-1995-ben Jacenyuk 20-21 éves volt, és ukrán források szerint a nyugat-ukrajnai Csernyivci egyetemének jogi karán koptatta az iskolapadot. Az ukrán kormány részéről többen, köztük Arszen Avakov belügyminiszter is aggodalmát fejezte ki Basztrikin elmeállapotával kapcsolatban, az internetet pedig elárasztották a kormányfőt szakállas mudzsahed harcosként ábrázoló fotomontázsok és karikatúrák. Új, csecsen hangzású nevet is adtak az ukránok miniszterelnöküknek, Arszlan Jacenyukajevnek nevezték el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×