eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Oroszország alternatív útvonalakon szállít Szíriába humanitárius segélyt

Oroszország alternatív útvonalakon továbbra is szállít humanitárius segítséget Szíriába - közölte szerdán Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva a továbbiakban alternatív útvonalakon, a görög és bolgár légteret elkerülve szállít humanitárius segélyt Szíriába. A miniszterhelyettes konkrét országokat nem nevezett meg.

"Sajnálom, hogy Washington nyomására - és vélhetően a NATO és az EU székhelyének otthont adó Brüsszelére - egyes országok eltekintenek annak teljesítésétől, amit én nemzetközi kötelezettségüknek nevezek: nevezetesen a humanitárius feladatot ellátó repülőgépek számára történő légifolyosó biztosításától" - jelentette ki Rjabkov.

Oroszország az elmúlt években több mint 1100 tonna élelmiszert, gyógyszert és létfontosságú cikket szállított Szíriába. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma mintegy 1500 orosz, ukrán, fehérorosz állampolgárt és a Független Államok Közösségéhez tartozó más országok állampolgárait, illetve más európai országok polgárait menekítette ki az arab országból - írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Oroszország teheráni nagykövetségének sajtóattaséja, Makszim Szuszlov azt közölte, hogy Irán engedélyezte a humanitárius segélyt szállító orosz gépek átrepülését a területe felett.

Az athéni orosz nagykövetségen közben bejelentették, hogy Görögország még augusztus 31-én engedélyezte az orosz gépek átrepülését a légterén. Az Egyesült Államok arra kérte Görögországot, ne engedélyezze, hogy Szíriába utánpótlást szállító orosz gépek használják a légterét - jelentette be hétfőn egy görög tisztségviselő, miután Washington mélységes aggodalmát fejezte ki a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesülések miatt.

Bulgária mégis engedélyezi, hogy a Szíriába humanitárius segélyt szállító orosz repülőgépek használják a légterét, de csak a rakomány átvizsgálása után. A külügyi szóvivő kedden még azt közölte, hogy megtagadják a berepülési engedélyt. Mint mondta, a tárca olyan információkkal rendelkezik, amelyek tudatában komoly kétségei merültek fel a repülőgépek rakományát illetően. Szerdán viszont Daniel Mitov bolgár külügyminiszter bejelentette, hogy országa kész légifolyosót biztosítani az orosz gépek számára a rakománynak egy bulgáriai katonai repülőtéren történő átvizsgálása után. Hozzátette: az unió 2011-ben és 2012-ben korlátozta egyes árucikkek és szolgáltatások biztosítását Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere számára, és ezt minden tagállamnak tiszteletben kell tartania.

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken feltételezések szerint Szíriában orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Moszkva nem kommentálja a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesüléseket, de nem rejti véka alá azt, hogy együttműködik a szíriai rezsimmel - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország sohasem titkolta, hogy haditechnikai eszközöket szállít a szíriai rezsimnek a terrorizmus elleni harchoz.

Oroszország jelenleg a nyugat-szíriai Tartúsz kikötővárosában működtet haditengerészeti támaszpontot. Az 1971-ben a szovjet vezetés és Damaszkusz között kötött szerződés nyomán létrehozott bázis a szíriai háború kirobbanása, azaz négy év óta a Földközi-tenger keleti vizeit rendszeresen felkereső orosz hadihajóknak biztosít utánpótlást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×