Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A FIDE etikai kódexének megsértése a vád Kaszparovékkal szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szerint megsértette a FIDE etikai kódexét a korábbi világbajnok Garri Kaszparov és a szervezet volt főtitkára, Ignatius Leong, amiért fegyelmi és pénzbüntetés várhat rájuk.

A FIDE sajtószolgálatának keddi közlése szerint az elmarasztaló határozat a világszövetség Abu-Dzabiban zajló kongresszusán született meg. Az etikai bizottság a közeljövőben dönthet az ügyben, s megtilthatja Kaszparovéknak a FIDE hivatalos eseményeinek látogatását, amellett pénzbüntetést is kiszabhat rájuk.

Az orosz Kaszparov, a sakksport történetének 13. világbajnoka, aki a FIDE tavalyi elnökválasztásán ellenjelöltként indult a regnáló vezetővel, a szintén orosz Kirszan Iljumzsinovval szemben, titkos megállapodást kötött az akkori főtitkár Leonggal, a vád szerint erkölcstelen szavazatszerzés céljával.

A paktum értelmében - írta a TASZSZ - Kaszparov 500 ezer dollárt fizetett Leongnak azért, hogy Szingapúr rá szavazzon, és ne Iljumzsinovra, amellett az exvilágbajnok annak biztosítását is várta a főtitkártól, hogy az ázsiai régióból 11 nemzeti szövetségnek a voksa az ő elnökké választását segítse. Cserében Leong vezette volna az új irodát a Kaszparov irányította FIDE-ben.

Az elnökválasztást Iljumzsinov nyerte Kaszparovval szemben.