Váratlan hadgyakorlatot rendeltek el Oroszország központi katonai körzetében

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 7. 13:36
Váratlan hadgyakorlatot rendelt el hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország központi katonai körzetében.

"Az elnök parancsának megfelelően teljes készültségbe helyezték a központi katonai körzet csapatait, más katonai körzetek légierejének egy részét, a hadsereg légi szállítású (deszantos) erőit és a katonai szállító repülőgépeket" - jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter, a manőversorozatban részt vevő katonák számát azonban nem árulta el.

A nagy hatótávolságú katonai repülőgépeket szintén készenlétbe helyezték.

A tájékoztatás szerint a harckészültség ellenőrzését célzó rendkívüli hadgyakorlat szombatig fog tartani.

A központi katonai körzet a Volga folyó és az Urál térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban található. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami Oroszország területének több mint 40 százaléka.

A Fekete-tengeri orosz flotta hétfőn fejezte be gyakorlatozását a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által tavaly márciusban bekebelezett Krím félszigetnél.

Vlagyimir Putyin, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka, az utóbbi időben számos harckészültségi gyakorlatot elrendelt Oroszországban. A hadsereg tavaly óta gyakorlatozott egyebek mellett a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló keleti katonai körzetben, valamint az Északi-sarkvidéken (Arktisz) is.

A NATO korábbi közlése szerint komoly aggodalmat váltanak ki az orosz hadsereg készültségének "váratlan ellenőrzései", amelyek egyben hozzájárulnak a bizonytalanság megteremtéséhez Európában. Az észak-atlanti szervezet hangsúlyozta: minden államnak joga van hadgyakorlatot tartani, amíg azt a nemzetközi kötelezettségei keretében végzi. A meglepetésszerű, előre nem látható és váratlan katonai manőverek azonban hozzájárulnak a bizonytalanság kialakulásához.