Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Választási megállapodást kötött a KMKSZ és az UMDSZ Kárpátalján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2015. október 25-re kitűzött ukrajnai helyhatósági választásokon folytatandó együttműködésről kötött megállapodást szombaton Beregszászon a két meghatározó ukrajnai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

A KMKSZ választmányi ülése és az UMDSZ kongresszusa, amit a két szervezet egymással párhuzamosan tartott szombaton Beregszászon, jóváhagyta és megszavazta az október végi önkormányzati választásokon történő együttműködésről szóló megállapodást. A dokumentumnak az MTI-hez is eljuttatott szövege értelmében a két szervezet - illetve a választásokon induló pártjaik, a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ-UMP) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) - megállapodott a városi, járási és megyei szintű önkormányzati választásokon való közös részvételről.

A felek megegyeztek, hogy a megyei tanácsi (közgyűlési) választásokon közös listát állítanak, amit névlegesen a KMKSZ-UMP jegyez. A jelöltek személyéről a két szervezet paritásos alapon (50-50 százalék) dönt. (A 2015. évi ukrajnai helyhatósági választásokon a bejutási küszöb öt százalék, és nem indulhatnak rajtuk pártszövetségek, csak pártok - a tud.)

A megállapodás szövege értelmében a két szervezet mindent megtesz azért, hogy közöttük valamennyi magyarlakta közigazgatási egységben választási együttműködés jöjjön létre. Ennek megvalósítása érdekében a felek helyi szervezetei záros határidőn belül egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek egymással a jelöltindításról - olvasható a dokumentumban. A megállapodásban szó van arról is, hogy a KMKSZ és az UMDSZ a választásokon való közös részvétel és a voksolás utáni együttműködés céljából egyezteti választási programjait, vagy közös programmal indul a megmérettetésen.

A két magyar szervezet a választási együttműködés összehangolására koordinációs bizottságot hoz létre. Az együttműködés további részleteiről, valamint módjairól a felek tárgyalásos úton állapodnak meg egymással - áll a KMKSZ és az UMDSZ választási megállapodásában.