Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Puerto Rico szenátusa a spanyol nyelvre szavazott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Puerto Rico törvényhozásának felsőháza, a szenátus jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a szigetország hivatalos nyelve a spanyol legyen, aminek következtében az angol a második helyre szorul.

A tervezetet először tavaly terjesztették be, de akkor elutasították. Most ismét napirendre tűzték, és előzetes vita nélkül csütörtökön elfogadták a kormánypárti szenátorok nagy többségének támogatásával.

"Azzal, hogy a spanyolt határoztuk meg hivatalos nyelvként, megerősítettük kulturális önazonosságunkat és elismertük, hogy a lakosság több mint 80 százaléka nem ért és nem beszél angolul" - mondta Fas Alzamora szenátor.

A testület elnöke ellenezte a jóváhagyást, és azzal érvelt, hogy a XXI. században a kormányzati erőfeszítéseknek a multikulturális irányban kell haladniuk.

Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama. A lakosság többségének a spanyol az anyanyelve, de akik az Egyesült Államokhoz való csatlakozást szeretnék, az angol nyelv elsőbbrendűsége mellett állnak ki. Egy 1983-ban elfogadott törvény mindkét nyelvet egyaránt hivatalosnak nyilvánította.

A törvénytervezetet még az alsóháznak is el kell fogadnia, hogy hatályba lépjen. Amint ez megtörténik, a kormányzat, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás területén kötelező lesz a spanyol nyelv kizárólagos használata.