eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Feloldhatják az Irán elleni szankciókat

Orbán Viktor miniszterelnök iráni látogatásának előkészítéseként Budapesten tárgyalt az Iráni Iszlám Köztársaság európai és amerikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese, a nukleáris tárgyaló csoport vezető tagja. A politikus zártkörű sajtótájékoztatójára az InfoRádió is meghívást kapott.

Júliusban köttetett meg Bécsben az a történelmi jelentőségű megállapodás Irán és a hatok - vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország), valamint Németország - között, amellyel a nemzetközi közösség igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe a nagyhatalmak fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat.

Szakértők szerint a megállapodás következtében egy korábban kiaknázatlan, hatalmas, 80 milliós lélekszámú piac nyílik meg, amelyből a világon több nagyvállalat és Irán egyaránt profitálhat.

Ezt támasztják alá Majid Takht Ravanchi szavai is. Az iráni külügyminiszter-helyettes mindenek előtt jogtalannak és erőszakosnak minősítette az Irán elleni szankciókat, majd üdvözölte azok eltörlését, és több területet is felsorolt Magyarország és Irán jövőbeli lehetséges együttműködésére.

Ilyennek nevezte a mezőgazdasági, a vízkezelési, az innovációs és technológiai együttműködést.

Illetve magyar-iráni energetikai együttműködést is szorgalmazott az olaj- és gáziparban, a megújuló energiák, valamint akár a nukleáris energia békés célú felhasználása a területén.

Az Irán elleni szankciók feloldása belátható közelségbe került, miután az Egyesült Államokban Barack Obama elnök a szenátusban törvényhozói többséget ért el, hogy a washingtoni törvényhozás ne tudja megbuktatni az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást.

A döntést szeptember 17-ig kell meghozni.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×