eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Felborult egy utasokat szállító hajó Malajzia partjainál

Felborult és elsüllyedt egy hajó Malajzia nyugati partjainál, a forgalmas Malaka-szoros közelében, halászok 13 rajta utazót kimentettek, de legalább 14-en életüket vesztették - közölték a malajziai tengerészeti hatóságok csütörtökön.

A hatóságok közlése szerint a fából készült hajó a malajziai Selangor állam Sabak Bernam nevű városának kikötőjéből futott ki, és az indonéziai Szumátra szigetére tartott. A maláj hatóságok tizennégy halálos áldozatról számoltak be, közülük tizenhárman nők.

Muhammad Alijasz Hamdán, a malajziai parti őrség főtengernagya közölte, mindeddig tizenöt ember mentettek ki halászok a vízből, a parti őrség pedig hajókkal és helikopterekkel keresi a túlélőket. Hozzátette, az elsüllyedt hajó leírásából a hajó utasainak számát hetvenre becsülik. A túlélőkkel folytatott beszélgetés alapján a hatóságok arra következtetnek, hogy a hajó utasai indonéziaiak.

"Ha legálisak lennének, akkor nem hagyták volna el az országot így" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy illegális bevándorlók-e a hajó utasai.

A hivatalos megállapítás szerint a hajó a túlterheltség és a rossz időjárás miatt süllyedt el.

Délkelet-Ázsia a nyáron hatalmas menekültválsággal nézett szembe tavasszal és kora nyáron, miután Thaiföld szigorú intézkedéseket hozott az embercsempészet megállítása érdekében. A thai hatóságok hirtelen fellépése miatt az embercsempészek illegális bevándorlók - elsősorban a jogfosztott mianmari rohingják és bangladesiek - ezreit hagyták sorsukra a tengeren.

A térség országai csak hosszas egyeztetések után döntöttek úgy, hogy fogadják a menekülteket szállító hajókat, addig ugyanis visszafordították őket, nem engedték a zsúfoltságig tömött lélekvesztőket kikötni. Hírforrások folyamatosan a nyílt vizeken vesztegelő menekülthajókról adtak hírt, becslések szerint több százan vesztették életüket a veszélyes utazás során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×