eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Washington meg fogja védeni az általa kiképzett szíriai lázadókat

Az Egyesült Államok a hadszíntéren is védelmezni fogja azokat a mérsékelt szíriai lázadókat, akiknek a kiképzésére és felfegyverzésére készül - mondta helyi idő szerint hétfőn Washingtonban az Iszlám Állam szervezetének ügyében eljáró amerikai különmegbízott.

"Egyértelműen az a tervünk, hogy nemcsak kiképezzük és felszereljük a legkorszerűbb fegyverekkel, de meg is védjük majd őket az adott pillanatban" - magyarázta John Allen nyugalmazott amerikai tábornok az Atlantic Council (Atlanti Tanács) nevű külpolitikai elemzőközpont egy rendezvényén.

A leendő védelmükre vonatkozó lehetőségek "mind mérlegelés tárgyát képezik" - tette hozzá Allen a pódiumbeszélgetés moderátorának válaszolva, aki egy repüléstilalmi övezet létrehozásának esélyéről kérdezte őt.

"Fontos, hogy ne gondolják azt, hogy ne támogatnánk majd ezeket a harcosokat" - jelentette ki a különmegbízott.

John Allen "kellemes csalódásként" említette az amerikai kiképzésre jelentkező szíriaiak számát. Mint mondta, már közel 1500 jelöltjük van. A céljuk, hogy idén ötezer mérsékelt lázadót, három év alatt pedig 15 ezret részesítsenek kiképzésben. A kiképzőtáboroknak három ország, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar biztosít majd helyet - tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyes tagjai szemére vetik Washingtonnak, hogy túlságosan is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra összpontosít Szíriában, a Bassár el-Aszad elnök rezsimjével való konfrontáció helyett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×