Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kijev ENSZ-békefenntartókat kér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kijevben hétfőn bejelentették a kormányerők oldalán harcoló Ajdar önkéntes zászlóalj felszámolását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében Ukrajna nemzetközi békefenntartó művelet szervezését kéri az Egyesült Nemzetek Szervezetétől és az Európai Uniótól.

Vlagyiszlav Szeleznyev, az ukrán vezérkar szóvivője arról tájékoztatott, hogy az ukrán önkéntes fegyveres erők törvényes szabályozása érdekében felszámolják az Ajdart, és beolvasztják a hadseregbe. A fegyveres csoport az ukrán erők parancsnoksága alá fog tartozni és a 24. szárazföldi rohamzászlóalj nevet viseli.

A rendelet - amelyet Porosenko aláírt - hivatalosan is kérelmezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió békefenntartó misszióját a kelet-ukrajnai térségben.

Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter február végén New Yorkban már megkezdte a nem hivatalos előzetes egyeztetéseket a békefenntartó kontingens felállításáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagországaival. Szerinte több BT-tag belátja, hogy "pótlólagos mechanizmus" kell a minszki fegyverszüneti megállapodások betartásához, és ez lehet egy nemzetközi békefenntartó kontingens felállítása a válságövezetben.

Jurij Szerhijev, Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint legalább fél év kell ahhoz, hogy erről döntés szülessen.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság az orosz hadsereg támogatásával a Mariupoltól nagyjából 40 kilométerre lévő Novoazovszk térségben összpontosítja erőit - írta Facebook oldalán Dmitro Timcsuk, a hadműveleti övezetben adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője. A kelet-ukrán fegyveres erők közt nagyjából hatszáz orosz fegyveres, huszonnyolc löveg és húsz páncélos is van.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete úgy nyilatkozott: országának bizonyítéka van arra, hogy a kelet-ukrajnai harcokban még orosz tábornokok is részt vesznek, amellett, hogy orosz tisztek irányítanak szeparatista egységeket. "Tudjuk, hogy az orosz reguláris hadsereg részt vett Debalceve elfoglalásában, valamint azokban a katonai akciókban, amelyekre a minszki egyezmény életbe lépése után került sor" - mondta.