Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyászmenettel emlékeznek Borisz Nyemcovra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyászmenettel emlékeznek az orosz fővárosban és Szentpéterváron hívei és ellenzéki társai Borisz Nyemcovra.

A vezető orosz ellenzéki politikust szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel ölték meg Moszkva központjában. Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett Borisz Nyemcov édesanyjának a gyilkosok kézre kerítésére.

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője Borisz Nyemcov volt, aki a megölése előtti órákban még arra buzdította az Eho Moszkvi orosz rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen.

A politikus, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes is volt, a rádió péntek esti adásában arról beszélt, hogy a vasárnapra meghirdetett, legalább 100 ezer fő részvételével tervezett felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését fogják követelni, és azt, hogy "Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval". Azt is kijelentette, hogy az orosz "válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka".

Az orosz RPR-Parnasz párt és a Szolidaritás mozgalom néhai társelnöke a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

A közép-európai idő szerint délután 1 órakor kezdődő gyászmenet a Kreml szomszédságában lévő Kitaj Gorod nevű történelmi városrészben indul, és a Moszkva folyó menti rakparton a Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon keresztül, a gyilkosság helyszínéhez vezet. Onnan a résztvevők a 2011-2012-es nagy ellenzéki tüntetéseinek helyszíne, a Bolotnaja tér közelében lévő Malij Zamoszkvoreckij (Kis Moszkva) hídig folytathatják útjukat. Borisz Nyemcov az egyik fő szervezője volt a 2011-2014-es ellenzéki megmozdulásoknak.

A gyászmenetre több tízezer embert várnak Moszkvában. Szentpéterváron a Mars-mezőre hirdették meg az emlékező rendezvényt, amelyen több százan vettek részt.