Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra is Babis vezeti az ANO mozgalmat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is Andrej Babis pénzügyminiszter vezeti a csehországi ANO (Igen) mozgalmat.

A mozgalom hétvégi országos tisztújító közgyűlésén Prágában a multimilliárdos vállalkozóból lett politikust a várakozásoknak megfelelően két évre újraválasztották elnöki tisztségébe. Babisnak a választáson nem volt ellenjelöltje, s megkapta az összes küldött szavazatát.

A mozgalom első alelnöke, Babis legközelebbi munkatársa, az ANO parlamenti frakciójának vezetője, Jaroslav Faltynek lett.

Babis, aki a hárompárti koalíciós kormány alelnöke és pénzügyminisztere, a közgyűlésen elmondott beszédében kijelentette, hogy 2011-ben nem alakította volna meg a mozgalmát, ha a hagyományos pártok elfogadhatóan működtek volna.

Azt mondta: az ANO sajnálattal állapította meg, hogy a kormánykoalíciós partnerség sem működik "övön aluli ütések nélkül".

"Ma már nem lennék annyira engedékeny és nagyon kemény feltételek mellett kötnék csak koalíciós szerződést" - szögezte le Babis. Bírálta a koalíciót vezető Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), amely szerinte "vitatható múlttal rendelkezik", "szeret adakozni a közösből" és "adóemelésekre törekszik", amit az Igen mozgalom nem tud elfogadni.

"A mai cseh adórendszer értelmes" - vélekedett a politikus. "Mi világosan hangsúlyozzuk, hogy nem akarunk szociális államot építeni, nem akarunk eladósodni" - szögezte le.

A CSSD és a legkisebb koalíciós partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) azonnal bírálták az ANO elnökének kijelentéseit. "Úgy tűnik, hogy Babis elnök úr egyedül szeretne kormányozni" - nyilatkozta Pavel Belobrádek, a kereszténydemokraták elnöke.