Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hadsereg szerint Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt, amelyek nemcsak a kelet-ázsiai térségre, hanem az Egyesült Államokra nézve is atomfenyegetést jelentenek.

A Kyodo hírügynökség azt írja pénteken, hogy ez a megállapítás szerepel Cecil Haney amerikai tengernagy, a hadászati erők parancsnokának írásos jelentésében, amelyet az amerikai képviselőház katonai ügyekkel foglalkozó bizottsága elé terjesztett.

Haney azt írja, hogy Észak-Korea ugyancsak folytatja a mozgatható indítóállásról felbocsátható ballisztikus rakéták fejlesztését, és tovább fejleszti kibertámadási kapacitását is.
Észak-Korea azt állította, hogy birtokában van már olyan kisméretű atomtöltetnek, amely ballisztikus rakétákra szerelhető - emlékeztetett Haney.

A The Washington Free Beacon című amerikai hírportál február 18-án írt arról névtelenül nyilatkozó védelmi illetékesekre hivatkozva, hogy Észak-Korea januárban tengeralattjáróról indítható rakétával hajtott végre kísérletet. Tavaly novemberben a dél-koreai média arról adott hírt, hogy Észak-Korea vízre bocsátott egy szovjet mintára épített tengeralattjárót, amely ballisztikus rakéták indítására képes.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség idézi pénteken James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatóját, aki szerint Észak-Korea már megtette a lépéseket a KN-08 típusú, önjáró ballisztikus rakéták hadrendbe állítására, és már kétszer is bemutatta a nyilvánosság előtt ezeket a fegyvereket, de nem hajtott végre velük kísérletet. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága feltehetően meghaladja az 5,5 ezer kilométert, vagyis Alaszkát is elérhetik.