eur:
395.36
usd:
372.08
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A németek többsége támogatná az oltási kötelezettség bevezetését

Az utóbbi évek legnagyobb kanyarójárványával küzdő Németországban a lakosság többsége támogatná, ha kötelezővé tennék a súlyos fertőző betegségek elleni oltást - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 74 százaléka támogatná az oltási kötelezettséget, és csupán 21 százalék ellenezné.

A keleti tartományokban, a volt NDK területén - ahol az ország újraegyesítése előtt a magyarországi szabályozáshoz hasonlóan kötelező volt a kisgyermekek oltása a súlyos fertőző betegségek ellen - kiemelkedően magas, 86 százalékos az oltási kötelezettség támogatóinak aránya, míg a nyugati tartományokban, ahol már évtizedek óta önkéntes alapon oltatják be a gyerekeket, átlag alatti, 71 százalékos az oltási kötelezettség támogatottsága, és az ezt elutasítók aránya 24 százalék, ami a keleten mértnek szintnek a duplája.

A németek túlnyomó többsége a védőoltások hatásosságában is hisz: a YouGov honlapján ismertetett reprezentatív felmérésben megkérdezettek 81 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az oltások általában véve hatásosak, és csak 10 százalék utasította el az állítást.

A jelenlegi jogi szabályozás alapján az oltás testi sértésnek minősül, és csak az érintett, illetve a szülő, gondozó kérésére adható be. A kötelező védőoltás intézménye ellenzőinek egy része arra hivatkozik, hogy a kötelezettség az önrendelkezés alaptörvényben garantált jogának elfogadhatatlan korlátozása lenne. A másik fő véleményáramlat szerint a védőoltások súlyos mellékhatásokat idézhetnek elő, ezért egyáltalán nem szabad beoltani a gyerekeket.

A kérdés azért került elő ismét, mert az utóbbi tíz év legsúlyosabb kanyarójárványa bontakozott ki Németországban. A gócpont Berlin, ahol eddig 637 esetet regisztráltak - köztük 70-et a hét eleje óta -, és hétfőn meghalt a betegségben egy másfél éves gyerek.

A parlamenti pártok között nincs egyetértés az ügyben, az ellenzéki Baloldal és a Zöldek szerint szó sem lehet a védőoltás kötelezővé tételéről, és a kormánynak a szabadságjogok megnyirbálása helyett inkább a felvilágosító munka és a tanácsadás erősítésével kellene tennie az oltottsági arány növeléséért. A kormányzó konzervatívok és szociáldemokraták szerint amennyiben nem emelkedik gyorsan a megfelelő szintre a kanyaró ellen beoltott gyerekek száma, meg kell fontolni annak a szabálynak a bevezetését, hogy csak oltással rendelkező gyerekek járhatnak óvodába és iskolába.

A kétéves gyerekek körében a kanyaró elleni védőoltással rendelkezők aránya 71 százalék, a járványok kitörésének elkerüléséhez 95 százalékos arány szükséges az egészségügyi hatóságok szerint.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×