eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ukrán vezérkar: megkezdik a nehézfegyverek visszavonását

Ukrajna még csütörtökön megkezdi a nehézfegyverek visszavonását - jelentette be a fegyveres erők vezérkara.

Ukrajna csütörtökön megkezdi a 100 milliméteres ágyúk visszavonását a frontvonalról. "A nehézfegyverek visszavonásának első lépése az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek kizárólagos felügyelete alatt fog zajlani" - áll a vezérkar közleményében. A dokumentumban megjegyzik, hogy az ukrán fél "teljes tűzszünetet, és a minszki megegyezés haladéktalan betartását követeli az összes aláíró féltől".

"Már a második egymást követő napon a tüzérségi támadások intenzitásának csökkenését észleljük. Ezzel közel jutottunk a minszki megállapodások első pontja, a tűzszünet megvalósulásának alapvető céljához" - fogalmazott Andrij Liszenko, az ukrán nemzetvédelmi tanács szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. "A visszavonás útvonalát előkészítettük, jelenleg a művelet megkezdésére várjuk a parancsot" - mondta nem sokkal a vezérkar közlemény előtt. Hozzátette, bár a nehézfegyvereket visszavonják a tűzvonalból, a katonák lőfegyvereikkel az állásaikban maradnak.

A szóvivő elmondta, hogy második napja nem halt meg senki Kelet-Ukrajnában, és jelentősen csökkent a fegyveres összetűzések száma.

Liszenko kedden kijelentette, hogy az ukrán erők csak akkor kezdik meg a nehézfegyverek kivonását, ha a szakadárok legalább két napig tiszteletben tartják a tűzszünetet. Akkor arról beszélt, hogy a szakadárok más helyszínekre, elsősorban Mariupol irányába, illetve Donyeck megyében Peszki, Luhanszk megyében pedig Brjanka és Sztahanov települések körzetébe helyezik át fegyvereiket.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×