eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szabadon engedték a drónreptetés miatt őrizetbe vett újságírókat

Szabadon engedték csütörtökön Párizsban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió három munkatársát, akiket előző nap azért vettek őrizetbe, mert a Bois de Boulogne parkban délután egy drónt reptettek - közölte a francia rendőrség.

"Egyikük irányította a drónt, a másik filmezte, a harmadik meg nézte" - mondta a Le Monde című napilapnak egy rendőrségi forrás. Csak az ellen a 34 éves újságíró ellen indult eljárás, aki a pilóta nélküli repülőgépet irányította. Neki jövő héten meg kell jelennie a bíróság előtt, miután beismerte bűnösségét. Párizs területén ugyanis tilos előzetes engedély nélkül drónt reptetni. A vele együtt őrizetbe vett 52 és 68 éves kollégája ellen semmilyen eljárás nem indult.

A drónt elkobozták a hatóságok. Az újságírók a rendőrségen azt mondták, hogy a drónok működtetéséről készítettek riportot.

A "pilóta" az al-Dzsazíra párizsi irodájának a munkatársa, a drónt a csatorna londoni kirendeltségétől kapta novemberben. A két másik szabadúszó újságírót a riport elkészítéséhez szerződtette: miközben ő irányította a repülőgépet, az egyik külsős kolléga tartotta a kamerát, a harmadiknak pedig kommentálnia kellett volna a riportot.

Az előállításokra azt követően került sor, hogy két egymás utáni éjszaka drónokat észleltek Párizs felett: keddre és szerdára virradóra öt alkalommal láttak pilóta nélküli repülőgépet a város különböző pontjain, egyebek közt a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett.

Az ügyészség tiltott helyen való repülés gyanújával indított vizsgálatot, a nyomozást a légiközlekedési csendőrség végzi, de egyelőre nem sikerült azonosítaniuk a gépek irányítóit. A hatóságok szerint nincs semmilyen összefüggés az újságírók őrizetbe vétele és az előző, éjszakai drónészlelések között.

Nem egész egy hónappal ezelőtt, január 20-án a francia elnöki hivatalnak otthont adó Élysée-palota fölött repült át egy drón, októberben pedig mintegy húsznak a repülését észlelték az ország nukleáris létesítményei környékén, de az elkövetőket akkor sem sikerült azonosítani.

A Le Figaro című napilap úgy értesült, hogy október óta 56 drónészlelésről érkezett bejelentés a francia hatóságokhoz, de egyelőre egynek sem azonosították az irányítóját. A lap szerint egyszerű "divatról" van szó. A szakértők szerint nem valószínű, hogy terroristák állnak a drónreptetések mögött, mivel ezek a szerkezetek nem képesek robbanóanyagot vagy más tárgyat szállítani.

A rendőrség ennek ellenére nem zár ki semmilyen feltételezést, mindenekelőtt a provokációt illetően. Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagál a fél éve tartó rejtélyes repülésekre. "A legtöbb esetben turistákról vagy gyerekekről van szó, s időnként repülőgép-modellezőkről, akik ismerik a szabályozást" - mondta a Le Monde-nak egy rendőrségi forrás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×