eur:
394.91
usd:
371.51
bux:
66324.29
2024. április 16. kedd Csongor

Összeülteti az Európai Bizottság az orosz és az ukrán energiaügyi minisztert

Az Európai Bizottság azt javasolta az ukrán és az orosz energiaügyi miniszternek, hogy üljenek össze hétfőn Brüsszelben, és keressenek megoldást a szakadárok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai területek gázellátása miatt kirobbant vitára.

Ana-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője csütörtökön közölte, hogy Maros Sefcovic energiaügyi biztos levélben hívta meg a két minisztert egy háromoldalú tanácskozásra. A brüsszeli bizottság várja a felek végleges válaszát.

A Gazprom orosz állami gázvállalat a múlt héten elkezdett napi 12 millió köbméter gázt szállítani közvetlenül az úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaságokba, miután Kijev leállította a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek gázellátását a vezetékek megrongálódására hivatkozva. Moszkva szerint ezek a szállítások a Gazprom és a Naftohaz ukrán állami gázvállalat októberi szerződésének keretébe illeszkednek, tehát Kijevnek ki kell fizetnie ezt is. A Naftohaz erre nem hajlandó, amit azzal magyaráz, hogy nem tudja ellenőrizni sem a leszállított gáz mennyiségét, sem felhasználásának módját.

A Naftohaz a hét elején azzal vádolta meg a Gazpromot, hogy a múlt héten nem szállította le az előre kifizetett földgázt teljes egészében. Az orosz vállalat válaszában közölte, hogy ezt a 219 millió köbméter földgázt két nap alatt leszállítják. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha Kijev a továbbiakban nem fizet, "két nap múlva gázt sem kap... ami komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába".

Sefkovic szeretné elkerülni, hogy az orosz és az ukrán fél esetleges szakítása veszélybe sodorja az Európába ukrajnai tranzittal eljutó orosz földgáz szállítását. A biztos azt javasolta, hogy a felek válasszák el egymástól a kelet-ukrajnai területek gázellátásának kérdését a gázárvitától.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak fele pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×