eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ókori leleteket tettek tönkre egy moszuli múzeumban

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet feltett csütörtökön az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál.

Az ötperces felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, amely az időszámításunk előtti IX. századból származik.

A csütörtökön közölt videót az IÁ médiarészlegének logójával a szervezet Twitter-fiókjára tették fel, és szakértők szerint hiteles felvételről van szó.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) vezetője csütörtökön azt mondta, "sokkolták" a dzsihadisták által közzétett képsorok, és felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében.

Bokova hozzátette, a rongálás az iraki és szíriai konfliktuszónákban található kulturális tárgyak védelmére kidolgozott BT-határozatba ütközik.

Stephane Dujarric, az ENSZ egyik szóvivője a moszuli múzeumban végzett pusztítást "büntetőjogba ütközőnek és elítélendőnek" találta, és úgy vélte, ezzel az embereket a múltjuktól fosztják meg.
Az IÁ korábban már több vallási szentélyt - köztük muzulmánt is - tönkretett, mert eretnekségnek tekinti ezeket. A szélsőségesek ezenkívül feltehetőleg feketepiacon eladtak több ókori leletet, mert szükségük volt a pénzre.

Moszult és a környező Ninive tartományt tavaly júniusban foglalta el az IÁ. A térségben mintegy 1800 archeológiai helyszín található, köztük négy ősi város - Ninive, Kalhu, Dúr-Sarukkín és Asúr - maradványai is. Ezek a települések egykor az asszír birodalom fővárosainak számítottak.

A szélsőségesek célja, hogy teljesen "megtisztítsák" a környéket a nem-iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, sőt az általuk a bálványimádat kifejeződésének minősített muzulmán emlékeket sem kímélik.

Januárban a dzsihadisták Moszul központi könyvtárát fosztották ki, és az iszlám eredetű szövegeken kívül az összes kötetet - mintegy kétezer könyvet - megsemmisítették. Néhány nappal később az IÁ tagjai betörtek a moszuli egyetem könyvtárába, és a diákok szeme láttára tűzre vetettek több száz tudományos és kulturális művet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×