BBC: brit állampolgár az egyik lefejező

InfoRádió / MTI
2015. február 26. 20:20
Kuvaiti születési brit állampolgár lehet az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia egyik leghírhedtebb tagja, aki több olyan videón is szerepelt, amelyek nyugati túszok lefejezését mutatták.

A BBC csütörtöki - hivatalosan még megerősítésre váró - értesülése szerint az eddig csak "Jihadi John" néven emlegetett férfi a londoni illetőségű Mohammed Emwazi, aki valószínűleg 2012-ben utazott Szíriába, s később ott csatlakozott az Iszlám Államhoz. A BBC szerint gyaníthatóan Emwazi látható azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, valamit két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig brutális meggyilkolását mutatják.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben. A férfi feltűnt azon a videón is, amely e hónap elején egy japán újságíró, Goto Kendzsi lefejezését mutatta.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Brit lingvisztikai szakértők megállapították, hogy a maszkos férfi kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben - főleg a muszlim többségű Tower Hamlets negyedben - honos.

A BBC által Mohammed Emwaziként azonosított, jelenleg valószínűleg 27 éves férfi Kuvaitban született, de gyerekkorában Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a túszok kivégzője már 2009-ben a brit elhárítás (MI5) látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették.

Az Iszlám Állam fogságából szabadult túszok egybehangzó beszámolói szerint a terrorista egy négyfős, brit állampolgárokból álló osztag tagja. A négyes "Beatles" néven közismert a korábbi túszok és a dzsihadisták körében egyaránt, tekintettel létszámukra és brit származásukra.

A brit rendőrség egyelőre nem kommentálta érdemben a BBC csütörtöki értesülését. Richard Walton, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának főparancsnoka csütörtöki nyilatkozatában csak annyit közölt, hogy a rendőrség már korábban is kérte a médiaorgánumokat, tartózkodjanak a találgatásoktól a túszok gyilkosainak azonosítását célzó rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban, mert emberéletek forognak kockán.