Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átnevezte hajóit egy észak-koreai vállalat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átnevezte hajóit, hogy megkerülje az ENSZ-szankciókat az OMM észak-koreai hajózási vállalat, a cég egyik hajójának rakományában tavalyelőtt szovjet gyártmányú fegyvereket és két harci repülőgépet találtak zsákokba csomagolt cukor alá rejtve - közölte legújabb jelentésében a büntetőintézkedések betartását felügyelő ENSZ-testület.

A jelentés csütörtökön kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

A phenjani székhelyű OMM vállalat egyik hajóját tavalyelőtt tartóztatták fel a panamai hatóságok, mert gyanút fogtak, hogy kábítószert szállít. Drog helyett azonban a hajón Kubából származó, régi típusú, szovjet gyártmányú fegyvereket találtak, köztük két MiG-21-es harci repülőgépet, 15 hajtóművet ugyanehhez a típushoz és kilenc légvédelmi rakétát. A 240 tonnányi titkos rakományt 10 ezer tonna, zsákokba csomagolt cukor alá rejtették.

Az eset után az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Észak-Korea elleni szankciós listára vette a szóban forgó céget. A szankciók betartását felügyelő ENSZ-testület legfrissebb jelentésében most azt írja, hogy azóta az OMM 14 hajója közül 13 új nevet kapott, és mind más-más vállalat tulajdonába került. A tulajdonosváltás azért történt, hogy a hajókat újra be lehessen jegyezni, immár új néven a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél (IMO). A szankciók hatálya alá került hajók ezzel gyakorlatilag törlődtek az IMO jegyzékéből. Az átregisztrálási kérelmeket Észak-Korea londoni nagykövetségének dolgozó illetékesek nyújtották be.

A jelentés szerint az "átkeresztelt" hajók közül kilenc feltehetően horgonyzott azóta más országok kikötőiben vagy láthatók voltak a környékükön, és egyik ország sem járt el velük szemben az ENSZ-szakértők által javasoltak szerint.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa többször vezetett be szankciókat Észak-Korea ellen, legutóbb 2013 márciusában, amiért a kommunista rendszer újabb, harmadik nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre, megszegve a testület korábbi határozatait. A Biztonsági Tanács által hozott szankciók értelmében Észak-Korea nem vásárolhat és nem adhat el olyan termékeket, amelyek felhasználhatók atom- vagy nukleáris programja megvalósításához, és nem szerezhet be bizonyos luxuscikkeket sem, valamint nagy tételben külföldi készpénzt.