eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

A NATO kész hozzájárulni a biztonság megteremtéséhez Líbiában

A NATO számára a líbiai helyzet megoldása éppúgy prioritásnak számít, mint az ukrajnai válság rendezése - hangzott el Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Jan Stoltenberg NATO-főtitkár közös csütörtöki római sajtótájékoztatóján. Bejelentették, hogy a szicíliai Sigonella a szövetséges drónok támaszpontja lesz.

Líbia, Ukrajna, Szíria és a Közel-Kelet, valamint a Balkán is téma volt Matteo Renzi és a NATO-t tavaly október óta vezető Jan Stoltenberg találkozóján. A római kormánypalotában rendezett sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnök elmondta: arra kérte az észak-atlanti szövetség főtitkárát, hogy a NATO Líbiával és a Földközi-tenger térségének helyzetével is kiemelten foglalkozzon. Jan Stoltenberg kijelentette: a NATO kész hozzájárulni ahhoz, hogy Líbiában "létrejöjjenek a biztonság feltételei". A főtitkár köszönetet mondott Olaszországnak az észak-afrikai partokról érkező bevándorlók fogadásáért.

Matteo Renzi és Jan Stoltenberg együttesen hangsúlyozta, hogy a válságövezetek nem rangsorolhatók, és a NATO számára a líbiai helyzet éppúgy elsőrendű, mint az ukrajnai válság rendezése. "A szövetség keleti határain új fenyegetés jelentkezett az egyre agresszívabb Oroszországgal, az Iszlám Állam is fenyeget, miközben erősödik az erőszak és a zavargás Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A NATO egyszerre több helyszínen csakis gyors beavatkozású egységekkel tud fellépni" - mondta Stoltenberg. Bejelentette, hogy ezt szolgálja a Szicília keleti partján levő Sigonella szövetséges támaszpontjának új funkciója, amely 2016-tól a területellenőrzést végző drónok földközi-tengeri bázisa lesz.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Jan Stoltenberg úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a normandiai négyek Minszkben elért megállapodása meghozza a várt eredményt, a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a tűzszünetet, és Oroszországnak ki kell vonnia egységeit Ukrajna területéről.

Stoltenberget Rómában Sergio Mattarella olasz államfő is fogadta. A szövetség főtitkára felkeresi az olasz fővárosban működő NATO Védelmi Akadémiát (NDC). Matteo Renzi március 4-5-én Kijevben az ukrán elnökkel és Moszkvában az orosz elnökkel találkozik.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×