eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Van, ahol csak szabálysértés a marihuána fogyasztása

A jamaicai parlament megszavazta kedd este azt a törvényt, amely már csak szabálysértésnek tekinti a marihuána élvezeti cikként, kis mennyiségben való fogyasztását.

A karibi szigetországban a tiltás ellenére évtizedek óta széles körben elterjedt a marihuána gyógynövényként történő termesztése és fogyasztása, a szert a rasztafariánus vallási mozgalom tagjai rituálisan szívják, és gyakran szerepel reggae zeneszámok szövegében.

A termesztés, az értékesítés és a fogyasztás büntethetőségének enyhítéséről évek óta folyt a társadalmi vita, és erős befolyása volt annak, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan az enyhülés irányában változik a jogi szabályozás.

Az új törvény szerint legfeljebb 2 uncia (mintegy 60 gramm) marihuána nyilvános helyen való birtoklása már csak pénzbírsággal sújtható, és bárki bárhol termeszthet maximum öt tő indiai kendert.

Emellett létrehoznak egy hatóságot, amely szabályozni fogja a marihuána gyógyászati és tudományos célú előállítását és kereskedelmét. A rasztafariánusok pedig szabadon használhatják a szert rituális célokra.

Peter Bunting belbiztonsági miniszter közölte: az enyhítés nem jelenti azt, hogy Jamaica ezután ne lépne fel szigorúan az illegális kábítószer-termelés és -kereskedelem ellen. Az országra ugyanis régóta úgy tekintenek a karib-tengeri országok között, mint amelyből a legtöbb marihuána áramlik az Egyesült Államokba, illetve a többi karibi szigetországba.

A jamaicai vezetők ugyanakkor nagy reményt fűznek ahhoz, hogy az ország jelentős tényező lesz a világ gyógyászati célú marihuána-gyártásában és a marihuána-származékok kifejlesztésében.

Kedd óta Alaszkában sem büntetik a marihuána élvezeti cikként való felhasználását. Colorado és Washington után Alaszka az Egyesült Államok harmadik olyan szövetségi állama, ahol referendumon megszavazták a kannabisz termékek élvezeti cikként történő használatának engedélyezését. Egy amerikai szövetségi törvény szerint továbbra is tilos a marihuána fogyasztása, eladása és birtoklása, de mintegy 21 államban már engedélyezték a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×