eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újra van szomáliai nagykövete Amerikának

Barack Obama amerikai elnök kinevezte országa szomáliai nagykövetét - az Egyesült Államoknak több mint két évtizeden át, az amerikai diplomáciai külképviselet bezárása óta nem volt nagykövete a polgárháború sújtotta kelet-afrikai országban.

Obama egy karrierdiplomatát, Katherine Simonds Dhananit nevezte ki a posztra. Dhanani a Szomáliával határos Kenyában fogja végezni teendőit mindaddig, amíg nem teremtődnek meg a biztonsági feltételek a mogadishui nagykövetség újbóli megnyitásához - közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

Az Afrika szarván fekvő Szomáliában Mohamed Sziad Barré diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús állapotok uralkodtak, és nem volt egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés. Az ország egyes részeit, néha pedig magát a fővárost is különféle fegyveres klánok és lázadószervezetek uralták. Az Egyesült Államok a polgárháború kitörésekor, 1991-ben zárta be mogadishui nagykövetségét.

Az Afrikai Unió 2007-ben békefenntartókat küldött Szomáliába, hogy segítsék a kormányt az al-Shabaab nevű iszlamista terrorszervezet visszaszorításában. Az elmúlt három évben sikerült kiverni Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból a terrorszervezetet, amely azonban taktikát váltott, és a hagyományos fegyveres harc helyett gerillaháborút, öngyilkos merényleteket követ el.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×