Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint száz dzsihadistát öltek meg a héten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legalább 132 tagját ölték meg kurd fegyveresek a szíriai el-Haszeke tartományban folyó harcokban - közölte egy kiterjedt szíriai hálózattal rendelkező szervezet szerdán.

Az Egyesült Államok légi támogatása mellett harcoló, hétfőn új offenzívába kezdő kurd Népvédelmi Egységek (YPG) a térségben hetven települést foglaltak vissza a szélsőséges szervezettől - jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

El-Haszeke tartomány egy részét a kurd harcosok, más részét az Iszlám Állam dzsihadistái ellenőrzik, de az azonos nevű városban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek is vannak állásaik. A térség stratégiai fontosságát az adja, hogy Törökországgal és az IÁ által elfoglalt iraki területekkel határos. Az YPG célja a dzsihadisták kezén lévő, az Egyesült Államok vezette szövetségesek által bombázott Tell-Hamísz település elfoglalása.

Az OSDH korábban azt közölte, hogy az IÁ fegyveresei el-Haszeke tartomány nyugati részén elraboltak kilencven civilt - köztük nőket és gyerekeket -, de egy szíriai keresztény aktivista csoport szerint százötven a túszok száma. Az adat bizonytalanságához az is hozzájárulhat, hogy a térségben nem működnek a telefonhálózatok.

A többségében asszír keresztények lakta térségben Tell-Samirán és Tell-Hermúz településeket érte az szélsőséges iszlamisták támadása. Nagyjából hétszáz asszír családnak sikerült elmenekülnie a támadások elől, és közülük hatszáz keresett menedéket a közeli Szűz Mária-katedrálisban, ahol "nem kevésbé vannak kitéve a veszélynek, hogy vagy a szíriai kormányerők vagy az IÁ lemészárolja őket" - mondta Usuma Edward, a stockholmi székhelyű Asszíriai Emberi Jogi Hálózat civilszervezet alapítója. A szervezet szerint az elraboltak száma hetven és száz közötti lehet.

Az YPG az IÁ nyugatabbra fekvő erődítményében, Rakka kormányzóságban is támadást indított, és 19 falut elfoglalt, miután sikerült az iszlamista szélsőségeseket kiszorítania Kobani határvárosból és környékéről.