eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sokat utaztak és költöttek a kínaiak a holdújévi ünnep első hetében

Az előzetes becslések szerint több mint ötmillió kínai utazott külföldre az idei tavaszünnephez kapcsolódó egyhetes szabadság alatt, leginkább vásárlási céllal - írta a China Daily című angol nyelvű napilap szerdai számában.

A jelek szerint ez volt az első tavaszünnep, amikor a határon túlra utazók száma meghaladta a belföldi turistákét, számuk körülbelül tíz százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A legnagyobb családi ünnepként ismert holdújévi népvándorlás új irányai mögött a szakemberek szerint az erős nemzeti valuta, a különböző országok előnyös vízumpolitikája és a gazdagodás, a szabadidő eltöltésének új igényei, a luxuscikkek iránti kereslet is meghúzódik.

Japánban 450 ezerre kínai turista fordult meg. Õk a becslések szerint - elsősorban az elektronikai szaküzletekben - körülbelül 941 millió dollárt (253,2 milliárd forint) költöttek. A beszámolók szerint a rizsfőzőktől digitális fényképezőgépeken át a speciális WC-ülőkékig sok mindent vásároltak, és nem egy üzlet kifogyott készleteiből.

Nemzetközi felmérésekből az derül ki, hogy a luxuscikkek vevőinek Franciaországban 40 százaléka, Olaszországban 35 százaléka, Nagy-Britanniában pedig 25 százaléka kínai turista. Friss párizsi jelentések szerint a francia fővárosban, éppen a kínai látogatók miatt, megfontolnák a vasárnapi nyitva tartás meghosszabbítását. A legendás londoni Harrods áruház ötödik emeletén a közelmúltban, nem kis részben a saját konyhájukhoz ragaszkodó kínai vásárlók miatt, kínai éttermet nyitottak.

A hongkongi lapok mindazonáltal arról számoltak be, hogy évtizedek óta először csökkent az újévi szünetben Hongkongba látogatók száma. A város vonzerejének csökkenését egyrészt az elmúlt időszak tüntetéseivel, másrészt a hongkongiak egy részének a szárazföldi kínaiakkal szemben megnyilvánuló ellenséges viselkedésével magyarázzák.

Az egyhetes belföldi lakossági fogyasztásról a kereskedelmi tárca adott ki friss számokat. Ezek szerint az üzletek, éttermek 678 milliárd jüanos (25 ezer milliárd forint) csúcsforgalmat bonyolítottak, miközben a dohányáruk és a drága italok eladásai a korrupció elleni kampány következtében mérséklődtek. Megugrott viszont az olcsóbbá vált arany ékszerek, dísztárgyak iránti kereslet, egyes ezekre specializálódott sanghaji üzletek napi 200 ezer jüanos (8,6 millió forint) forgalmat jelentettek.

Szintén szerdai jelentések szerint a Kínában maradók rekordösszeget költöttek mozijegyre az elmúlt héten. Hivatalos közlés szerint február 19-24. között a filmszínházak 1,73 milliárd jüan (74,5 milliárd forint) bevételre tettek szert. A mozirajongók az első napon több mint 360 millió jüanért (15,5 milliárd forint) váltottak jegyet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×