eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A románok többségének fontosabbak a szabadságjogok, mint a biztonság

A románok többsége nem fogadná el, hogy a hatóságok biztonsági szempontokra hivatkozva korlátozzák szabadságjogait - derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből, amelyet a kommunikáció megfigyelését szabályozó, úgynevezett Nagy Testér-tervezetek megítéléséről készíttetett az Adevarul hírportál.

A szabadság- és biztonságigény közötti kompromisszum témakörében az INSCOP közvélemény-kutató cég készített február elején felmérést. A megkérdezettek csaknem 55 százaléka mondta azt, hogy nem lenne hajlandó lemondani szabadságjogairól a nagyobb személyes biztonság érdekében. 31 százalék mondta ennek ellenkezőjét, 14 százalék pedig nem tudott válaszolni.

A válaszadók több mint 53 százaléka úgy véli, nem hallgatták le telefonját, 30 százalék viszont úgy gondolja, hogy igen. Hasonló arányú többségben vannak azok, akik inkább a bűnözőktől tartanak, mint a hatóságoktól a kommunikációjuk esetleges megfigyelése tekintetében.

A Nagy Testvér-törvényekről kialakult médiakampány ellenére a megkérdezettek alig több mint fele hallott egyáltalán a tervezetekről, de közülük is a többség bevallotta, hogy nem tudja, miről van szó ezekben a törvényekben.

Egy másik - az IRES közvélemény-kutató cég által készített - felmérés résztvevőinek 57 százaléka helyeselte azt, hogy az alkotmánybíróság érvénytelenítette a - telefonos feltöltő kártyák névtelenségét eltörlő, valamint a telefonos és internetes forgalmi adatok tárolását előíró - Nagy Testvér-törvényeket.

Az IRES által megkérdezettek több mint 72 százaléka úgy vélte, hogy a vallásos érzelmek megsértése nem szolgálhat mentségül a párizsi vérengzésre, a válaszadók kétharmada pedig egyetértett azzal az állítással, hogy "a szólásszabadság a másokat sértő állításokra is feljogosít".

A felmérés résztvevőinek fele szerint a muzulmánoknak nem kellene megsértődniük a Mohamed-karikatúrák miatt, ugyanakkor 69 százalékuk bevallotta: sértőnek találná, ha Jézusról vagy Szűz Máriáról készült gúnyrajzokat látna.

Romániában a hatóságok az alkotmányellenesnek bizonyult megfigyelési törvények újraalkotását sürgették a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni terrortámadás után, de ezt a civil szervezetek ellenzik. A témáról kialakult közvita során lemondott tisztségéről a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, miután nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×