A lázadók elfoglaltak egy laktanyát Jemenben

InfoRádió / MTI
2015. február 25. 11:50
A jemeni fővárost hatalmukban tartó húszi lázadók szerdára virradó éjjel harcokban elfoglalták a hadsereg különleges erőinek egyik szanaai laktanyáját - közölték helyi források.

A síita felkelők tavaly szeptemberben megszállták Szanaát, a múlt hónapban lemondásra kényszerítették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfőt és kormányát, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban hatalmi vákuum alakult ki és politikai káosz uralkodik.

Hádi elnöknek ugyanakkor a hétvégén sikerült megszökni a házi őrizetből és az ország déli nagyvárosába, Ádenbe menekülni, ahol visszavonta korábbi lemondását.

A hadsereg különleges erőinek szanaai laktanyája ellen kedd este indult támadás. A mintegy hat órán át tartó ostromban a húszi fegyveresek nehézfegyvereket is bevetettek. Legalább tíz ember meghalt. A parancsnokság éjfél után hátrahagyta a támaszpontot, miután a lázadók elfoglalták annak létfontosságú részeit.

A húszik és az Ádenben tartózkodó Hádi közötti hatalmi harc kétségessé teszi az ENSZ közvetítésével zajló, a jemeni válság békés megoldását célzó tárgyalások esélyét. A kialakult helyzet emellett elmélyíti a vallási és regionális megosztottságot az országban, és egy újabb polgárháborúval fenyeget.

A húszi lázadók kedden közölték, hogy az általuk lemondatott és hosszú ideig fogságban tartott Hádi államfő "elvesztette legitimitását" és az igazságszolgáltatás elől menekülő szökevényként tekintenek rá.