Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordot döntött a Törökországba irányuló magyar export

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Képviseletet nyit Isztambulban az Eximbank - egyebek mellett erről állapodott meg a magyar és a török kormányfő. Budapesti találkozójukon a miniszterelnökök a Törökországon keresztül tervezett, Magyarországot és érintő gázvezetékről is egyeztettek.

A két ország megállapodásait összefogta az a gondolat, hogy egyik fél sem szeretné, ha Eurázsiában nőne a feszültség vagy, hogy választani kelljen nyugat és a kelet között, Magyarország és Törökország inkább az együttműködésben érdekelt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben tartott közös sajtótájékoztatón.

Hozzátette: 2014-ben rekordot döntött a Törökországba irányuló magyar export és elérte a 2 milliárd dollárt. Megegyeztünk, hogy tovább növeljük ezt az eredményt, amíg el nem érjük az 5 milliárd dolláros áruforgalmat. Megállapodtunk, hogy a magyar Eximbank képviseletet nyit Isztambulban és fontos, hogy a két nagyváros, Budapest és Isztambul megállapodtak egy kísérleti vízügyi program beindításáról Isztambulban.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szintén a gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődését emelte ki, valamint az energetikai együttműködés fontosságát. Az Európába szánt orosz gáz szállítására, Törökországon keresztül tervezett - Török Áramlatnak is nevezett - vezeték ügyében a kormányfő hangsúlyozta, hogy országa nyitott az együttműködésre és kész minden segítséget megadni Közép-Európának, illetve Magyarországnak, ám ezt a tervet még el kell bírálniuk.

Orbán Viktor a Nabucco és a Déli Áramlat bukása után arra az orosz ígéretre hivatkozva, hogy az évtized végétől már nem szállítanak Ukrajnán keresztül gázt Európába, szintén támogatta az elképzelést.

A magyar miniszterelnök elmondta: Magyarország aktív politikát folytat annak érdekében, hogy Törökországból, más országok közbeléptével, de Szerbián keresztül érkezhessen meg Magyarországra és Közép-Európába a déli irányból, Törökországból a gáz.

Orbán Viktor az illiberális államról szóló gondolataira vonatkozó kérdésre kiemelte: óvatosan kell bánni egymás mintáinak másolásával, ám mindenkinek tanulmányoznia kell, hogy míg korábban az Európai Unió volt az világ egyik legsikeresebb gazdasági övezete, mára gyorsabban gyarapodnak olyan országok, amelyek nem az európai eszmerendszert követik. A török tanulság pedig Magyarország számára az, hogy ha sikeresek akarunk lenni, komolyan kell venni a családot, becsülni kell értékeit, és a családra érdemes építeni a gazdaságot is.