Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iráni atomprogram - Eredménytelenül értek véget a genfi tárgyalások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredménytelenül ért véget az iráni atomprogramról szóló genfi tárgyalások újabb, miniszteri fordulója vasárnap Teherán és "hatok" között, de az egyeztetések hétfőn is folytatódnak.

A Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter vezette küldöttség késő éjszakába nyúló tárgyalásokat folytatott a hatokkal. A csoportot az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína - és Németország alkotja.

A megbeszélések után Zarif azt mondta az iráni állami médiának, hogy a tárgyalások "jók voltak, de megállapodás nélkül értek véget". A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a legjelentősebb különbség a nézetekben "lélektani", mert egyes nyugati országok, kiváltképpen az Egyesült Államok az iráni szankciókra úgy tekintenek, mint a nyomásgyakorlás eszközére, és mindaddig, amíg így gondolkodnak, nagyon nehéz lesz megállapodni.

Más részletek nem szivárogtak ki a tárgyalásokról, az egyeztetések hétfőn folytatódnak Genfben.

A tárgyalófelek március 31-ig keretmegállapodást szeretnének nyélbe ütni, majd június végéig - technikai részletekkel kiegészítve - megkötni az átfogó megállapodást az ellenőrizhető iráni nukleáris fejlesztésekről.

Amerikai részről John Kerry külügyminiszter és most először a fizikus képzettségű Ernest Moniz energiaügyi miniszter is ott van a kétnapos genfi tárgyalási fordulón.

Irán és a hatok több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. Ígéretei ellenére azonban Teherán még mindig nem adott magyarázatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által feltett, az atomprogramja esetleges katonai vetületeire vonatkozó kérdésekre.